Setmanari d'informació local - 138 anys

Què convé saber, a Mallorca, de l’islam, l’islamisme i el gihadisme?

5974

Aquest divendres, 11 i dissabte, 12 de novembre, la sala d’actes del Centre Cultural la Misericòrdia acollirà les Jornades de Ciutadania Cultural, organitzades pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell amb la coordinació acadèmica del Grup de Recerca Ciutadania Cultural de la UIB. Hi participaran destacats especialistes que aportaran els seus coneixements sobre els conceptes d’islam, islamisme i gihadisme, i sobre la problemàtica de la convivència de cultures a Mallorca.

«Oferir espais de debat i de reflexió per aprofundir en les arrels de la nostra societat i ser capaços d’analitzar els canvis culturals en els quals estam immersos per augmentar el coneixement i poder interactuar més enllà de les pors i dels tòpics. Volem parlar de convivència, de conèixer-nos uns als altres perquè no construirem res sòlid ni consistent si feim diferències entre mallorquins d’origen i mallorquins d’arribada». Aquests són, en paraules del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, alguns dels objectius que persegueixen aquestes Jornades de Ciutadania Cultural.

Les Jornades, coordinades per Joan Mir des del Grup de Recerca Ciutadania Cultural de la UIB, estan estructurades en dos blocs: Què convé saber, a Mallorca, de l’islam, l’islamisme i el gihadisme? i La Problemàtica de la convivència de cultures a Mallorca, amb la participació d’experts com Pere Perelló, director general d’Emergències i Interior del Govern Balear i autor del llibre 'Viure a la frontera', Lluís Paradell, Ramon Sargatal, Nicolau Roser, Eduard Vinyamata i el mateix Joan Mir. Unes sessions, que se celebraran divendres, i que donaran pas, dissabte, a un segon bloc de continguts que s’iniciarà amb la conferència 'La idea d’Europa' de George Steiner, dramatitzada per Óscar Intente i Ferran Martínez, per donar pas a la presentació del llibre 'El vel, deure islàmic o costum prehistòric', de mans de la seva autora Lamia Karray, entre d’altres.

«La Universitat explica els ensenyaments reglats a partir d’unes programacions determinades», explica Joan Mir, «però és a través de jornades d’aquest tipus com podem abordar fenòmens actuals que sorprenen i que no estan en els plans d’estudi. Del que es tracta és que la reacció front a la immigració i, especialment, cap a conceptes com islam, islamisme i gihadisme no sigui una reacció primària des del populisme, des del racisme, sinó que coneixent bé el fenomen les respostes llavors són més matisades i encaminades a evitar el conflicte».

Les jornades són gratuïtes i estan obertes al públic en general, des de professionals que fan feina amb el fenomen migratori fins a persones interessades en la realitat islàmica a la nostra illa. La voluntat del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca és dotar de continuïtat aquest projecte per, amb la col·laboració de la UIB, apropar el coneixement i la reflexió al conjunt de la societat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.