Setmanari d'informació local - 138 anys

Armengol anuncia que les Illes Balears tendran, per primera vegada, una llei de l’habitatge

6000

La presidenta Armengol ha anunciat que les Illes Balears tendran, per primera vegada, una llei de l’habitatge i ha recalcat que «nosaltres estam compromesos amb polítiques d’habitatge públic, amb la reconversió d’habitatges cap a lloguer social, aplicant reduccions per adaptar-nos a la realitat de cada família». La presidenta, acompanyada del conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha lliurat les claus de 26 habitatges socials de l’IBAVI als seus nous inquilins.

Armengol ha puntualitzat que «aquestes 26 noves claus deixen constància del nostre compromís amb una nova estratègia de la gestió de l’habitatge. No aturarem fins que no hi hagi igualtat d’oportunitats per a tothom, també pel que fa a l’accés a un habitatge digne».

L’esborrany de la llei es presentarà a les diferents institucions i entitats a través de la Mesa de l’Habitatge el proper 23 de novembre. Armengol ha agraït tota «la feina feta» des d’aquest organisme per poder fer realitat la nova normativa. La presidenta ha assegurat que «aplicarem el Pla d’Habitatge estatal i, a més, afegirem recursos propis per atendre els que encara esperen».

En referència a la nova llei, la cap de l’Executiu autonòmic ha dit que «intenta posar seny a l’actual situació de desequilibri, amb garanties de protecció per a la part més dèbil i amb l’establiment de mecanismes que es confia que siguin útils per incrementar el nombre d’habitatges de lloguer a preu assequible en el mercat». La presidenta ha tengut paraules pels que més han sofert durant la crisi i ha dit que «sé que moltes persones a les Illes Balears tenen dificultats per arribar a final de mes, tot i tenir una feina. Ara que tot va millor, vull demanar als empresaris que apugin els sous».

En l’acte d’entrega de les 26 claus també han participat la gerent de l’IBAVI, Maria Antònia Garcías, i el batle de Pollença, Miquel Àngel March.

Els habitatges que avui s’han lliurat als nous llogaters formen part del parc de què disposa l’IBAVI a Mallorca, que és de 1.735 habitatges, els quals, en el moment que queden desocupats per inquilins que canvien de domicili, es tornen a posar a l’abast dels sol·licitants. Quant a la quantitat de pisos lliurats per municipis, 11 són de Palma; 9, de Capdepera; 2 s’ubiquen al municipi de Manacor; altres 2, a Inca; 1, a Pollença, i 1 més a sa Pobla. Tots els habitatges són de segona ocupació, excepte els 9 pisos de Capdepera, que pertanyen a una promoció completament nova.

Els preus mitjans de lloguer estan en la franja entre 300 i 180 euros mensuals. Les rendes es fixen en funció dels metres quadrats de l’habitatge, així com del municipi on s’ubiquen, tal com s’estableix en el Pla d’Habitatge estatal, que és la norma que regula els preus màxims de l’habitatge social.

En aquest sentit, cal destacar que hi ha 9 casos en els quals a la quota de lloguer se li ha aplicat un descompte per complir el compromís adquirit al començament de la legislatura: que les famílies en situació més vulnerable no paguin més del 30% dels ingressos familiars. Aquest percentatge disminueix fins al 5% dels ingressos totals, en funció de la situació de cada cas (per exemple, una persona/família que només cobra una pensió no contributiva mai abonarà més del 5% dels ingressos).

Per a aquests casos, els descomptes aplicats suposen que el preu dels seus lloguers estiguin en una franja d’entre 45 i 134 euros, sensiblement inferior a la mitjana de preu oficial (ja baixa per si mateixa). En aquest sentit, el conseller ha afirmat que «l’adaptació de la renda a les possibilitats econòmiques dels llogaters és una de les principals mesures posades en marxa fins al moment, així com la reconversió de tot el parc immobiliari de l’IBAVI en lloguer, per facilitar al màxim l’accés a un habitatge, especialment a aquells col·lectius que més suport necessiten pel que fa a això».

El perfil de les famílies que han rebut avui la clau de la seva nova llar és, majoritàriament, el d’unitats familiars d’entre 5 i 3 membres.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.