Setmanari d'informació local - 138 anys

El PSM més germina, després de 40 anys d'arrelar

6198

El PSM-Entesa ha celebrat aquest divendres els seus quaranta anys d'història amb un acte d'aniversari en el qual ha recalcat el «compromís de defensar aquesta terra i la seva gent» al llarg de la seva trajectòria.

A l'acte, que ha tengut lloc al restaurant Binicomprat d'Algaida, hi han assistit més de 700 persones.

L'esdeveniment ha servit per homenatjar els militants i els simpatitzants «que durant aquests darrers quaranta anys han fet germinar la llavor sembrada el 18 de febrer de 1976».

En paraules de la secretària general del partit, Bel Busquets, «hi ha hagut homes i dones que han convertit el seu compromís de defensar aquesta terra i la seva gent en una pràctica diària, quotidiana, persistent i invencible».

Busquets també ha assegurat que «hem de ser capaços de valorar els avanços incontestables d'aquestes quatre dècades i els èxits rotunds que les avalen».

Finalment, la secretària general del PSM-Entesa ha afegit que "aquest viatge no hauria estat possible sense la il·lusió i el compromís dels militants, simpatitzants, batles, regidors, diputats, consellers, candidats i voluntaris; els superherois, moltes vegades anònims, d'aquesta història».

«Diuen que no hi ha ningú imprescindible. No ho cregueu: tots ho som», ha apuntat.

Durant l'acte s'ha homenatjat els militants fundadors que duen quaranta anys d'afiliació al partit amb l'obsequi simbòlic d'una regadora que ha volgut recordar «l'anècdota de la regadora amb els forats tapats que el president Gabriel Cañellas va regalar als diputats del PSM perquè les seves idees no germinassin».

Com a contrast, la militant activa més antiga i procedent de l'agrupació de Montuïri, Coloma Garau, ha parlat en nom dels militants fundadors per assegurar que «la llavor sí que ha germinat».

Així mateix, per celebrar els quaranta anys, el PSM-Entesa ha volgut fer un reconeixement a quatre entitats, una per cada dècada, que han acompanyat el partit en diverses lluites compartides.

Els premiats han estat l'Obra Cultural Balear, el Grup d'Ornitologia Balear, el Sindicat de Treballadors d'Ensenyament de Balears i la Unió de Pagesos.

També ha tengut lloc el tradicional homenatge als militants que compleixen vint anys de compromís.
El pintor Joan Lacomba, ha pronunciat el discurs d'agraïment per part dels militants que aquest any compleixen vint anys de militància.

Igualment, ha pronunciat unes paraules el secretari general del Partit Socialista de Menorca, partit germà del PSM-Entesa, Miquel Àngel Maria.

Al sopar, han assistit, a més de membres de coalició del PSM dins de MÉS, representants de BNG, Aralar, Bloc Nacionalista Valencià, Esquerra Republicana de Catalunya i membres d'entitats de la societat civil mallorquina.

La commemoració dels quaranta anys del PSM-Entesa va començar fa mesos i ha comptat amb diverses iniciatives: s'ha format un grup de Facebook que durant més de 100 dies ha aglutinat una comunitat virtual de centenars de persones, aportant documentació i testimoniatges valuosos d'aquestes quatre dècades; a més, s'ha digitalitzat i publicat on line una hemeroteca històrica del PSM.

Igualment, s'han digitalitzat i divulgat a través de la plataforma FlickR més de 1.500 fotografies de la història del partit.

Per commemorar l'aniversari també s'ha publicat el llibre 'PSM 40 anys. La llavor que germina. 1976-2016', amb textos de Maties Garcias, i que recull de forma gràfica i visual la història del PSM.

A tot això se li suma el documental 'Quatre veus, quatre dècades', una recopilació d'entrevistes a quatre dones: Magdalena Nebot, que tracta temes com a exili i la resistència antifranquista, pels drets civils i la memòria històrica; Maria Antonia Burguera, capdavantera de la lluita ecologista per Mondragó en els anys vuitanta; Paula Fluxà, activista per la recuperació de la llengua i la cultura; i Maria Ramon, la jove batlessa d'Esporles, com a «exemple de les formes participatives i empoderadores de la nova política, radicalment democràtica».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.