Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern impulsa una llei per tombar les prospeccions que preveu l'Estat espanyol a les Illes Balears

6296
Conselleria de Medi Ambient.

El coordinador i portaveu d'Aliança Mar Blava, Carlos Bravo, i Raúl Lluna, respectivament, han entregat al conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, i al director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant, la Proposició de llei per a la declaració de les aigües jurisdiccionals espanyoles com a zona lliure de prospeccions d'hidrocarburs.

Vidal ha explicat que «cada victòria representa també una nova amenaça», ha manifestat, recordant que els arxius dels projectes de 
Schlumberger en el golf de León i de Cairn Energy en el golf del País Valencià poden ser substituïts per uns nous.

Per això, ha subratllat, «feia falta un instrument més fort per fer front a tots els projectes actuals i futurs».

La llei «s'estructura en un article, una disposició addicional i una disposició transitòria, i prohibeix l'exploració, la cerca i l'explotació d'hidrocarburs, o altres substàncies minerals, en el medi marí del mar Mediterrani sobre el qual l'Estat espanyol tengui jurisdicció», tal com ha detallat Bravo.

També «prohibeix en aquest espai marí l'exploració per mitjà d'adquisicions sísmiques, sigui quin sigui la finalitat, excepte en el cas que estigui científicament demostrat que s'utilitzen tecnologies completament innòcues per al medi marí».

La disposició transitòria estableix que la Llei és aplicable a totes les sol·licituds d'exploració, cerca i explotació d'hidrocarburs o d'adquisicions sísmiques que no hagin estat resoltes quan la Llei entri en vigor, i la disposició addicional, que les explotacions d'hidrocarburs compreses en la Llei que s'hagin concedit abans que la Llei entri en vigor, romanen vigents fins que s'extingeixen, i no poden ser objecte de cap pròrroga.

L'exposició de motius recorda que
el Govern Rajoy forma part de la majoria dels acords internacionals de protecció del Mediterrani i que, com a membre de la Unió Europea, ha adaptat el sistema jurídic a les normes comunitàries de protecció de la biodiversitat, com la Llei de patrimoni natural i de la biodiversitat i geodiversitat i la de protecció del medi marí.

En tot això s'afegeix la proposta de zona especialment protegida d'importància pel Mediterrani (
ZEPIM) del corredor de migració de cetacis que transcorre entre les costes del País Valencià, Catalunya i les Balears, anunciada per l'Estat espanyol, a instàncies d'Aliança Mar Blava i el Govern.

Aquesta declaració compta amb el suport del Ple del Parlament de les Illes Balears, que en la sessió del passat 16 de febrer va aprovar, de manera unànime, una declaració institucional en què insta el Govern espanyol a la declaració del 
ZEPIM i a l'aplicació immediata d'un règim preventiu de protecció en aquesta àrea i de mesures de reducció del soroll submarí.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.