Setmanari d'informació local - 138 anys

"Europa és un maremàgnum d'oportunitats"

"Hem de comptar amb el suport de l'Estat per a tirar endavant les nostres iniciatives"

6504
Marta Neus López, directora del CBE, a la dreta de la imatge.

Avui ha visitat La Vila del Pingüí Marta Neus López, directora del Centre Balears Europa. López, ha explicat el treball que dur a terme el Centre amb la seva oficina de Brussel·les i ha recordat que segueixen ben actius malgrat la passada legislatura, el Consell de Govern n'aproves el seu tancament si bé després es va tornar enrere, no sense aplicar unes fortíssimes retallades que van deixar l'oficina exterior del Govern amb un marge d'acció realment escàs. L'actual directora treballa per a que les Illes Balears tornin ser visibles a la capital d'Europa i consolidar la reaparició del CBE a casa nostra". 

Que és el CBE?

"Tenim dues seus: una a Palma i l'altra a Brussel·les. Allà defensem els interessos de les Illes Balears i la seva visibilització davant les institucions europees. Fem també de nexe entre la ciutadania de les Illes Balears i les institucions europees"

Les beques del CBE

"És una de les línies que més m'agraden. Jo fa dotze o catorze anys en vaig obtenir una que va acabar marcant la meva vida professional. Aquesta és la idea: que els joves graduats de les Illes puguin accedir a una beca ben dotada que els proporcioni una formació. Hem tornat a posar-les en marxa. Les becaries (la majoria ara mateix són dones) elaboren informes d'interès per a les Illes que es poden veure a la pàgina web del CBE: medi ambient, fons europeus, turisme..."

Presència de les Illes Balears a la capital d'Europa

"A causa del que va passar al darrers anys teníem problemes que contessin amb nosaltres. HI ha territoris de l'Estat espanyol que duen molts d'anys fent una bona feina de visibilització davant les institucions europees. Hem estat uns anys en què aquesta feina es feia amb molt baixa intensitat. El fet d'estar classificats com a regió rica ens porta alguns problemes: ens perjudica quant a rebre fons europeus, quan expliquem els problemes que te la nostra agricultura així com qüestions de medi ambient, de transport, energètiques o connectivitat. Ara mateix s'està fent una feina molt bona però partim d'un nivell molt baix".

Madrid i la defensa dels interessos de Balears davant la UE

"Em de comptar amb el seu suport per a tirar endavant les nostres iniciatives. En algunes coincidim i en altres, no. És molt difícil tirar endavant reclamacions sense el suport de l'Estat. El mes de maig el Consell de Govern va aprovar una proposta de d'un espai de cooperació d'illes de la mediterrània. A partir del 2020, mitjançant aquest unió amb altres illes podríem accedir a mes fons europeus. Es va informar l'Estat que volíem tirar endavant la proposta, varem demanar una reunió per cercar el seu suport i, a dia d'avui esperem encara la seva resposta. No hem aconseguit presentar-la encara formalment".

Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

"Enguany se celebren els 10 anys de la convenció de l'ONU sobre persones amb discapacitat on es va posar el focus en els drets humans. Que les persones amb discapacitat puguin superar les barreres físiques i socials que sovint es troben, és una qüestió de drets humans, ni més ni manco”.

Relació entre el CBE i la discapacitat

"El 2010 la UE va aprovar la seva estratègia sobre discapacitat amb uns objectius i principis que han de regir a tota Europa en aquesta matèria i planteja la discapacitat com un tema transversal per a totes les seves polítiques així com per a la gestió dels fons europeus del pressupost comunitari”.

Models d'integració a seguir

"Hi ha estats de la Unió Europea que estan pressionant perquè la UE sigui una societat inclusiva; Suècia, Noruega, estan arribant a un nivell d'ocupació per aquest col·lectiu molt positiu aixi com a una reducció de les barreres reals que es troben aquestes persones. Nosaltres hi estem encara enfora però la UE justament fa feina perquè aquests estàndards arribin a ser comuns. Hem d'estar enganxats a aquest carro que és la UE per a poder aprofitar les oportunitats que ens ofereix”.

Superant barreres en un col·lectiu molt heterogeni

"Hi ha barreres comunes que són generals; programes de salut, educatius, d'accés al mercat laboral, s'estan establint línies que estan intentant arribar a aquesta inclusió de la manera més rapida i garantista dels drets humans, que és del que estem xerrant. El programa del Fons Social Europeu, pel període 2014-2020 te un dels seus eixos dedicat a les persones amb discapacitat i altres col·lectius amb risc d'exclusió. Ara mateix a les Illes Balears ja s'estan destinant doblers procedents de la Unió Europea per a aquestes qüestions”.

Els reptes del CBE pel futur

"Europa és un maremàgnum d'oportunitats enorme, és a les nostres mans, amb els recursos que tenim, destriar allò que pot ser d'interès per a les Illes. Volem arribar a la gent i fer de nexe. Explicar que és Europa i que ens pot oferir com a ciutadans. A vegades ens decep i no ens agrada com és, però crec fermament que ens convé ser-hi per a poder transformar-la en allò que volem”.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.