Setmanari d'informació local - 138 anys

L'Associació PROU demana la retirada de l’avantprojecte de la Llei Balear del Turisme

7426
PROU demana la retirada de l’avantprojecte de la Llei Balear del Turisme. | Arxiu

L'Associació PROU ha presentat aquesta setmana davant el Govern balear una llista d'al·legacions a l'avantprojecte de de la Llei de modificació de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, de Turisme de les Illes Balears, perquè considera que els seus preceptes no són compatibles «amb el respecte al medi ambient, el patrimoni cultural i el territori» de les illes. En ella es demana la retirada de la llei «per no complir els objectius de garantir un turisme sostenible, per no tenir en compte les peculiaritats de cada illa (Eivissa i Formentera ni tan sols se citen)». 

L’entitat ha considerat que el text de la nova llei en procés és «confús i contradictori» i que suposa «la legalització de places turístiques sense tenir en compte el seu efecte sobre el medi ambient i el territori i un augment en el sostre de places turístiques existents», en referència al fet que es permeti el lloguer turístic en edificis plurifamiliares.

Amnistia fiscal

L'associació ha afirmat que «ens trobam davant un cas assimilable a una amnistia fiscal com la duta a terme pel govern central, on es perdona i es premia als infractors, legalitzant els diners que tenien declarat en paradisos fiscals. Aquí ens trobem en una situació similar. Als qui s'han enriquit llogant habitatges turístics sense declarar aquests ingressos, ara se'ls permetrà legalitzar l'activitat, si volen i si no, deixar de realitzar-la, sense conseqüències punitives per a les infraccions/il·legalitats que s'hagin pogut cometre».

Recolzant-se en la Carta Europea del Turisme Sostenible (de la conferència mundial de Turisme Sostenible celebrada a Lanzarote a l'abril de 1995), l'associació assegura que la llei balear incompleix fins i tot els seus propis objectius de garantir la compatibilitat del turisme amb el respecte al medi ambient, el patrimoni cultural i el territori.

Quatre illes

Així mateix, PROU també ha assenyalat que l'avantprojecte de llei «no té en consideració que l'arxipèlag està compost per quatre illes i no té en compte les peculiaritats d'Eivissa i Formentera, a les quals ni tan sols cita». Per això, situacions que han de considerar-se, com la sequera o el problema d'accés a l'habitatge «es passen per alt». 

Per tot això, l’entitat ha demanat la retirada de la llei, «per l'incompliment sistemàtic de les recomanacions i premisses, en relació amb la definició de turisme sostenible, de l'Organització Mundial de les Nacions Unides, que aquest Govern assumeix en les seves consideracions, encara que proposant incomprensiblement, una llei que derivarà cap al costat contrari».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.