Setmanari d'informació local - 138 anys

Toni Roig tendrà un carrer dedicat a Pòrtol

8420

Pòrtol, el poble pel qual tant va fer Toni Roig, tendrà un carrer dedicat al músic, compositor, escultor i activista cultura.

El plenari de febrer de l'Ajuntanent de Marratxí començava aquest dilluns recordant figura gegantina de Toni Roig. El batle del municipi i amic de Toni Roig, Joan Francesc Canyelles, va explicar el vessant musical de Roig, a qui va voler fer un esment especial agraint als membres de l'equip de govern que aprovessin, en junta de govern i per unanimitat, l'homenatge a l'artista ‘portolà’.
El nou carrer Toni Roig és el que va des de sa Roca Llisa al carrer Major, que ha estat recentment recepcionat.

Toni Roig i Sierra nasquè a Palma el 25 de maig de 1946,

Dins la dècada dels anys 50 va estudiar Belles Arts, a l’Escola d’Arts i Oficis, i aleshores ja es va interessar per l’escultura més que per altres tècniques. El 1961 va anar a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona.

En l'àmbit de la música, va començar amb els Calafats, amb els quals va escriure cançons en català. El 1981 va fer part de Música Nostra, grup de qual fou membre fundador. Ho va simultanejar amb el grup Sa Revetla de Son Ferriol. A partir de 1994 fundà Al Mayurqa, grup amb el qual va tenir una gran etapa de creativitat i va recórrer gran part dels Països Catalans.

Va ser professor associat de Percussió Tradicional al Conservatori de Palma i durant anys impartí conferències sobre els instruments tradicionals de les Illes Balears. D’altra part, també cal destacar la seva important activitat social reivindicativa.

Dins les seves qualitats, destaca la fermesa, la lluita incansable per la Llengua i per la Cultura. Socialment i culturalment va pertànyer a l’associació de veïnats de Pòrtol, La Pua, al grup assessor de la Comissió de cultura de l’OCB, a la plataforma Músics per la Llengua i a l’Associació Cultural DEFESTA. Políticament, va fer part del PSM de l’any 1991 al 2006.

Va lluitar durant anys perquè Pòrtol pogués disposar d'una farmàcia i a aquest poble li dedicà el Bolero de Pòrtol.

Morí el 30 de setembre de 2007.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.