Setmanari d'informació local - 138 anys

Cristòfol Soler parlarà sobre 'La impossible vertebració d’Espanya' a la seu de l’OCB Manacor

8654

'La impossible vertebració d’Espanya' és el títol de la xerrada que el president de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca, Cristòfol Soler, pronunciarà el pròxim dilluns, dia 13 de març, a les 20.00 hores, convidat per l’Obra Cultural Balear de Manacor.

Contràriament al que succeeix en el cas del nacionalisme català, que compta amb infinitat de llibres i assajos, el nacionalisme espanyol és un dels manco estudiats. En aquest sentit, Cristòfol Soler analitzarà els antecedents i les formulacions que diversos autors han fet al llarg de la història sobre la 'nació espanyola', com la del jesuïta Juan de Mariana en la seva 'Historia general de España', que posa les bases del que serà l’actual nacionalisme espanyol. Continuarà amb Modesto Lafuente Zamalloa i el filòsof Ortega y Gasset, icona del nacionalisme espanyol i pare de la teoria de 'la conllevancia'. Finalment, es referirà a la darrera revisió que s’ha del concepte de 'nacionalisme espanyol' per part de José Álvarez Junco, autor de 'Mater Dolorosa'.

Cristòfol Soler i Cladera (Inca, 1956) és llicenciat en dret per la Universitat de les Illes Balears i en ciències empresarials per l’Escuela Superior de Ciencias Empresariales d’Alacant. Fou diputat pel PP del Parlament de les Illes Balears durant diverses legislatures i president del Parlament de les Illes Balears durant la 3a legislatura (1991-1996) fins que, arran de la dimissió de Gabriel Cañellas per la seva imputació en el cas 'Túnel de Sóller', fou nomenat president de les Illes Balears (juliol de 1995). En el discurs d’investidura anuncià un canvi de rumb en relació a les polítiques de normalització lingüística i protecció del territori, cosa que incomodà profundament l’executiva del seu partit. Atesa la manca de suport del seu grup parlamentari en aquests dos temes, decidí presentar la dimissió el maig de 1996 i fou rellevat en el càrrec per Jaume Matas Palou. D’ençà del 2015 és president de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.