Setmanari d'informació local - 138 anys

Camargo: «A MÉS li demanam més fets i menys Proposicions no de Llei»

8882

Aquest divendres, Joan Farrés va entrevistar la portaveu del grup parlamentari Podem, Laura Camargo, a la Vila del Pingüí, el matinal d'Ona Mediterrània. 

Escolta l'entrevista aquí:

  • Es definiu com a ‘anticapitalista’ i ‘feminista’. Com heu intentat que aquests conceptes entrin dins l’agenda política de les Balears?

M’agradaria deixar clar que la definició com a ‘anticapitalista’ és personal. Des de fa anys pertany a aquest corrent de Podem, una dels corrents cofundadors. Vull mantenir aquesta idea que el capitalisme és incompatible amb una democràcia de veritat, amb els drets humans i el sistema actual. Això no vol dir que Podem es definesqui com a anticapitalista.

Podem encara ha de fer moltes coses per ser una organització feminista. Ja hem vist que tots els nostres líders en la etapa primera han estat homes i l’organització també s’ha fet un poc en aquest sentit en qüestions que jo no trob que siguin feministes.

  • El nou president del Parlament, Baltasar Picornell, treu de la sala els mitjans i el públic quan toca debatre una esmena on es demanava la dimissió de Gijón. Què va passar exactament? Com valorau la situació?

En Balti està començant i està aprenent una feina totalment nova. En Balti va haver d’afrontar una situació davant la qual tenia diferents escenaris i va aplicar el més garantista de tots. La paradoxa es produeix quan ell va ser hiper garantista amb un diputat del PP pel qual demanem la dimissió des de fa temps pel cas ORA. En Balti va veure l'article 68.1 i el va aplicar amb una interpretació absolutament literal. Va decidir que l’esmena de Podem afectava el decòrum del diputat Álvaro Gijón i va triar. No obstant això, va reconèixer que es va equivocar, va demostrar que vol pensar per ell mateix i que està disposat a rectificar.

  • En relació amb açò, Xelo Huertas -expresidenta del Parlament- ha afirmat: 'Baltasar ha degradat el lloc que ocupa. Jo mai hauria acceptat això. Podem no va néixer per fer muntatges. Sense transparència Podem no és res, per això em varen treure'.

Xelo Huertas ara té la necessitat de justificar l’injustificable i de posar damunt la taula qüestions que puguin explicar perquè ella -des del seu punt de vista- va ser feta fora. A jo em sap molt de greu veure com ella ara té com una fixació amb en Balti i que vulgui carregar contra ell perquè està tractant qüestions que ella no va ser capaç de respectar. Carrega contra en Balti i carrega contra Podem sense reconèixer que de transparència ella no té molts arguments per parlar. No crec que Xelo Huertas pugui donar lliçons a ningú.

  • Podem a nivell d’Estat espanyol, notau que ara hi ha més calma entre Errejón i Iglesias?

Pens que el nostre congrés, Vistalegre II, va tenir bastant d’espectacle i poc de debat polític real. El debat de tipus de projecte polític, quin partit volem ser, quines polítiques aplicarem quan guanyem… aquestes són les qüestions que s’haurien de tractar. Amb un format de congrés que no era per tenir un debat en profunditat s’han tancat ràpid aquestes qüestions amb una victòria de Pablo Iglesias. Crec que sí que ha arribat la calma però tinc la sensació que certes qüestions es tornaran a obrir perquè els debats continuen vigents.

  • Podem Illes Balears es podia definir com un partit d’esquerres, feminista, ecologista i podria definir-se també com un partit catalanista?

Nosaltres tenim molt clara la defensa de la llengua. Pensam que el que ha fet el PP ha estat tractar de liquidar i demonitzar la llengua pròpia de les Illes. I a més, tractar de confondre la gent amb això de les modalitats. Ara tornen en Bauzá i n’Aguiló amb el tema, tornen a posar com a eina de la seva campanya el tema lingüístic, la qual cosa em sembla barroera. També en Company va dir l’altre dia que volia rescatar el TIL. Jo pens que aquesta gent no aprèn.

Podem té claríssim que cal fomentar, promocionar, usar la llengua. Les llengües són eines que serveixen per comunicar-se i la gent se les estima en tant i quant són útils. El PP precisament el que volia és que el català quedés fragmentat en modalitats i a més en els àmbits més íntims.

  • A nivell intern del vostre partit, es fa aquest ús de la llengua catalana?

En les nostres assemblees, dels cercles, tenim molta gent que no xerra català. Per tant, quan la gent ve i s’expressa en castellà ningú no demana que s’expressi en català. Cadascú es pot expressar en la llengua que millor expressi les seves idees. El que no toleram és el contrari, que qualque vegada s’ha donat que algú digui que es xerri en castellà perquè en català no s’entèn.

  • Parlem del PSIB, què té de PSOE?

No és el partit dels ERO, no és el de la Susana Díaz, no és el de Felipe González i la trama amb les empreses de l’IBEX 35, no és el partit socialista més servil amb els interessos de les elits, però al cap i a la fi és el partit socialista.

No és el partit socialista de l’abstenció, vaig trobar un avanç amb el ‘No és no’. No és el partit socialista que no entengui que la llengua d’aquí és el català i que tothom té dret a expressar-se en català. Però és el partit socialista en el sentit que varen votar que no a l’obertura d’una comissió d’investigació pel cas Sa Nostra. També varen votar que no a que es baixés al 3 % per poder entrar a la cambra balear.

No volen plantejar-se un canvi de model productiu, un model que no està sent profitós per a les majories socials. Tenim beneficis màxims per a les cadenes hoteleres però la meitat de la població viu amb menys de mil euros. S’hauria d’invertir en el futur però fan polítiques 'curterministes'. El PSIB és el PSOE en el moment en el qual no vol apostar per un canvi de model productiu.

  • Com valorau la vostra relació amb l’altre partir del Govern, MÉS? Comencen a acumular-se massa Proposicions no de Llei? Fa falta més acció?

Estic d’acord que fa falta més acció i menys Proposicions no de Llei. Ens sobta la quantitat de PNL que moltes vegades queden en paper mullat. Tant MÉS per Menorca com MÉS per Mallorca tenen conselleries i podrien fer més coses. És en projectes importants relacionats amb la nostra terra que de vegades no es demostra tot el que es deia que es faria si s’arribés al Govern. Hi ha coses que MÉS ha tractat de denunciar i ho ha fet, com amb el tema de l’aeroport, però si governes no has de muntar una plataforma per tal de dir cogestió aeroportuària; has de governar per posar fre, per contenir, per dir que no volem més saturació, mirar quines mesures de ‘Sense Límits no hi ha futur’ podem aplicar… Més fets i menys paraules.

  • Què ha portat Podem de nova política i què se li ha quedat de vella política?

Nosaltres al principi teníem la intenció de ser un partit-moviment. S’ha deixat un poc de banda i ara s’està recuperant. Vàrem perdre aquesta frescor de l’inici amb la qual la gent feia política sense demanar permís i es posava dins Podem i no demanava permís a la direcció ni a ningú i feia iniciatives.

De nova política tenim moltes coses. Tenim limitacions salarials, revocatoris, limitació de càrrecs… Una altra qüestió important és que des de la nostra filosofia no es pot perdre el contacte mai amb el que passa per avall. Feim bandera d’això i demostram que estam en contacte permanent amb les lluites.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.