Setmanari d'informació local - 138 anys

L’Ibanat restaura una de les dues torres de la finca pública de Son Real

9036
Inici de les obres de restauració de la torre de Son Real. | IBANAT

L'Institut Balear de la Natura (Ibanat) ha començat aquesta setmana les obres de restauració i consolidació d'una de les dues torres de enfilació situades dins de la finca pública de Son Real, concretament a l'àrea de servitud de protecció de costes, a l'altura de l'illot des Porros.

Es tracta d'unes estructures en forma d'obelisc, originalment pintades de blanc amb detalls vermells, que es van utilitzar per fer senyals de llum als submarins en temps de la Guerra Civil (1936-1939), ha informat el Govern.

El bàndol franquista va impulsar durant aquest període la construcció d'un gran nombre de fortificacions costaneres per fer front a un eventual atac republicà per via marítima, una línia que va mantenir durant els anys posteriors, els de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), en previsió d'un eventual desembarqui aliat.

La torre de enfilación està catalogada amb el nivell de protecció integral A1, que obliga a una preservació íntegra del ben segons la normativa del Catàleg de protecció del patrimoni del municipi de Santa Margalida.

L'actuació, que s'ha adjudicat a l'empresa especialitzada en restauració Refoart, SL, per un import de 16.706,81 euros, amb un termini estimat d'execució de tres mesos, preveu numerar les diferents marés que formen les quatre façanes de la torre, desmuntar pedra a pedra l'edificació i recuperar les peces de marés que es troben en bon estat. D'aquesta manera, el muntatge es farà segons la numeració indicada en els plànols i es reconstruirà el detall superior en forma piramidal.

Així mateix, el projecte preveu enfosquir l'exterior i l'interior amb un morter de calç, pintar-ho posteriorment i instal·lar una porta d'entrada d'entramat metàl·lic.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.