Setmanari d'informació local - 138 anys

El Parlament torna a tramitar la Llei de modificació del REB i la tarifa màxima de 30 euros a les Corts espanyoles

9102

Els grups parlamentaris de les Illes Balears han aprovat aquest dimarts remetre de nou a les Corts espanyoles la Proposició de Llei de modificació de la Llei 30/1998, del 29 de juliol, del Règim Especial de les Illes Balears (REB), la qual contempla la proposta d’aplicar la tarifa màxima universal de 30 euros en els vols entre les Illes. L’acord de remissió de la proposta a Madrid s’ha produït, un altre pic, per unanimitat de tots els grups amb representació a la cambra autonòmica.

Aquest segon intent ve arran de la resposta negativa en l’informe, del 2 de març de 2017, del Ministeri de Presidència i Administracions Territorials, així com el vist i plau a l’informe governamental per part de la Mesa del Congrés (al·legant manca de pressupost i que aquest no estava aprovat) per rebutjar la tramitació i debat de la proposta balear. Per tant, el Parlament de les Illes Balears acorda remetre de nou a Madrid el mateix text, afegida, emperò, una Disposició Final que diu textualment: «Aquesta Llei entrarà en vigor amb la primera Llei de Pressupostos Generals de l’Estat que sigui aprovada després de la publicació al BOE de la modificació de la Llei 30/1998, de 29 de juliol, del règim especial de les Illes Balears».

És, de fet, el que es creia que es podia haver acordat durant el debat de la Proposició de la Llei a la Cambra Baixa de l’Estat una volta admesa en consideració. Bastava una esmena similar a la Disposició Final per validar la proposta de REB i tarifa màxima de 30 euros, la vigència de la qual fos condicionada a la nova aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat. I així mateix ho ha explicat reiteradament Nel Martí, el portaveu de Més per Menorca al Parlament: «era un cosa que s’hagués pogut afegir amb una esmena al debat del Congrés. Era perfectament factible, però ja que no se li va donar curs a la iniciativa la tornarem a impulsar nosaltres, en tramitació d’urgència, de lectura única per poder guanyar temps».

«La Proposta del REB i la tarifa màxima universal era una iniciativa de Més per Menorca al Parlament i que venia també fixada als pactes de governabilitat dels Acords pel Canvi. Però, sobretot, és una reivindicació històrica de la societat menorquina i dels seus sectors econòmics. També va ser iniciativa de Més per Menorca la convocatòria d’una reunió amb els portaveus de tots els grups de la cambra -una volta rebutjada la primera tramitació-, per reiniciar ara la iniciativa i insistir a Madrid sobre la necessitat d’establir modificacions al REB i, en concret, l’aplicació d’una tarifa màxima de 30 euros en els vols entre les Illes». La mesura, acordada per tots els grups al Parlament tornarà a les Corts espanyoles. El fet que sigui amb la unitat de totes les forces polítiques representades al Parlament balear, fa, sens dubte, que la proposta seguesqui mantenint la seva consistència com a petició autonòmica.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.