Setmanari d'informació local - 138 anys

Cort comprarà habitatges destinats a lloguer social «perquè l’habitatge és un dret»

9494
El regidor d'Urbanisme, Model de Ciutat i Habitatge Digne, Antoni Noguera.

Les àrees de Benestar Social i Drets Socials i Urbanisme, Model de Ciutat i Habitatge Digne de l'Ajuntament de Palma invertiran 800.000 euros en la compra directa d'habitatges destinats a lloguer social, una operació que esperen efectuar enguany mateix.

Segons ha explicat l'Ajuntament, l'objectiu és «assumir una realitat complexa», la dinàmica del mercat immobiliari «que està causant veritables problemes d'accés a l'habitatge». L'àrea de Benestar i Drets Socials ha avançat que té gairebé acabada la redacció dels plecs tècnics i administratius per dur a terme la compra directa d'habitatges per valor de 500.000 euros. Per la seva banda, l'àrea de Model de Ciutat afegiria altres 300.000 euros a aquesta inversió per arribar als 800.000 euros en total. Això permetrà adquirir aproximadament entre deu i quinze habitatges.

El regidor d'Urbanisme, Model de Ciutat i Habitatge Digne, Antoni Noguera, ha assenyalat que «les dinàmiques turístiques estan afectant directament als preus dels lloguers». «Necessitam solucions concretes i contundents per garantir l'accés a un habitatge a tothom i una planificació que permeti una activitat turística sostenible a Palma», ha assenyalat. En aquest sentit, l'àrea de Model de Ciutat i Habitatge Digne ja ha presentat un paquet de mesures que inclou potenciar la feina de l'Oficina Antidesnonaments, la regulació del lloguer turístic i la moratòria d'hotels, la reserva de sòl en la revisió del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) o l'optimització del parc d'habitatges municipals.

En aquesta darrera mesura s'inclou el parc d'habitatges existent amb la rehabilitació d'habitatge públic desocupat, «com ja s'està fent al Camp Redó», així com la potenciació del programa de Palma Habitada i la compra directa d'habitatges destinats al lloguer social.

Per la seva banda, la regidora de Benestar Social, Mercè Borràs, ha alertat que «l'emergència social se centra en les dificultats d'accedir a un habitatge a preus assequibles, una situació que complica més encara la situació per a la majoria d'usuaris de serveis socials, afectats per la precarietat laboral i la cronificació de la pobresa». En aquest sentit, ha recordat que segons l'estudi de l'habitatge s'ha experimentat un increment exponencial del preu de lloguer: en els darrers quatre anys el preu del lloguer de l'habitatge a Palma ha crescut un 40 per cent. Tenint en compte la renda de les llars, significa «que una família ha d'invertir com a mínim un 36 per cent dels ingressos nets mensuals a pagar el lloguer».

Per als regidors, una altra «conseqüència evident» és l'augment dels expedients que ha gestionat l'Oficina Antidesnonaments quant a desnonaments per impagaments de lloguers: en un any s'han disparat un 60 per cent.

Noguera ha incidit que per tot això «es necessari que aquest equip de govern analitzi bé les dades», «les expliqui a la ciutadania», i entre tots prenguin «les decisions correctes per intentar aturar una tendència perillosa que afecta la vida de moltes persones i famílies que no poden pagar un habitatge». «L'habitatge és una qüestió de dignitat, és un dret universal, i hem de començar a actuar com a ciutadans i com a governants», ha conclòs el futur batle, Antoni Noguera.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.