Setmanari d'informació local - 138 anys

Barcelona i Palma, les dues primeres ciutats on es proclamà la república

9560

Aquest divendres, 14 d'abril, es compleixen 86 anys de la proclamació de la segona República.

L'esdeveniment es va viure a Palma amb gran entusiasme popular, igual que la majoria de les poblacions mallorquines. Va ser el 14 d'abril de 1931 quan a la balconada de Cort es va hissar, poques hores després que s'hagués proclamat la república catalana a Barcelona, la bandera republicana com a símbol del nou règim polític que s'instaurava a l'Estat espanyol després de la fugida del rei Alfons XIII.

El batle designat fou Llorenç Bisbal, sabater i membre de l'Agrupació Socialista de Palma, juntament amb una comissió gestora on hi havia Alexandre Jaume, Jaume Rebassa, Josep Tomàs i Renteria i Ignasi Ferretjans.

Els encarregats de dirigir el nou govern civil foren Antoni Pou i Jaume Garcia, i Francesc Julià, Ferran Pou i Jaume Bauzà foren els encarregats de dirigir la Diputació.

Sortiren publicats els resultats de les eleccions a regidors municipals del 12 d'abril. A Mallorca, els liberals obtingueren un total de 256 regidors; els conservadors, 134; els mauristes, 9 regidors; els regionalistes, 88; els monàrquics independents, 44; els demòcrates i els antimonàrquics, 1 regidor cada un; els republicans, 13 regidors; els republicans de dretes, 16; i els socialistes, 12 regidors.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.