Setmanari d'informació local - 138 anys

Junqueras proposa declarar la independència si l'Estat no permet el referèndum

9632

El vicepresident del govern de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha obert la porta aquest dimarts a que la Generalitat declari unilateralment la independència si el govern espanyol prohibeix la celebració del referèndum.

Ho ha dit a Moment Zero, un dinar debat, on l'ha acompanyat l'economista Xavier Sala i Martín, que ha estat qui ha tret el tema sobre què fer davant d'una prohibició del referèndum:

«Si l'Estat no permet celebrar el referèndum, la Generalitat pot proclamar la independència de manera unilateral tenint en compte el resultat de l'únic referèndum que va poder fer-se.»

«Això, en el programa electoral hi és, i és evident que nosaltres som partidaris sempre de respectar els compromisos que tenim.»

En qualsevol cas, ha apel·lat a la unitat institucional i a la mobilització social, que ha qualificat d'imprescindibles, per «celebrar i guanyar» el referèndum sobre la independència de Catalunya.

Junqueras ha apuntat que «per arribar aquí han fet falta molts esforços, i en faran falta més perquè arribaran moments que seran complexos», i la clau és la unitat d'acció i la capacitat de mobilització social davant de cada decisió del govern i del Parlament. També ha insistit que el govern vol que voti tota la ciutadania, tant si està a favor com en contra de la independència, i que quan el govern espanyol diu que no vol que es voti està dient que no li interessa el que pensi o digui la gent:

«Si guanya el 'no', acceptarem el resultat. Volem escoltar l'opinió de la gent i ser conseqüents amb l'opinió de la majoria. La probabilitat d'èxit augmenta com més unitat i coordinació tinguem, i com més participació, millor.»

El vicepresident del govern de Catalunya ha explicat que no s'ha anunciat encara una data per al referèndum perquè l'objectiu inicial és acordar-la amb l'Estat. Ha apuntat també que el govern treballarà perquè sigui vinculant. En qualsevol cas, la data s'anunciarà en les pròximes setmanes

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.