Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS per Menorca reclama a Rajoy la tarifa màxima

Els ecosobiranistes asseguren que la mesura d’incrementar el descompte de resident al 75% ha de permetre una tarifa màxima de 22 euros

10686
El Coordinador General de MÉS per Menorca, Nel Martí. | Arxiu

MÉS per Menorca ha assegurat aquest diumenge que l’increment del descompte de resident del 50% al 75% per als vols entre illes, anunciat dissabte pel president del Govern de l’Estat Mariano Rajoy, “no és la millor notícia ni respon al que la societat civil i el Parlament de les Illes Balears han reclamat reiteradament”.

“L’experiència ens diu que cada increment del descompte de resident, sense cap altra mesura, és absorbit per les companyies i el seu efecte positiu sobre el preu del bitllet va desapareixent poc a poc. El sistema de descompte de resident tampoc no incorpora bonificacions per estudiants o per famílies nombroses, ni equipara el preu per a connectar Menorca-Eivissa, ni respon a la voluntat de rompre amb una barrera a la competitivitat de l’economia menorquina, etc., aspectes que justificaven l’aposta unànime de la societat civil i les formacions polítiques a favor de la tarifa màxima. Amb la mesura de Rajoy tot seguirà igual, i un poc millor durant un temps, però quant de temps durarà”, ha explicat el Coordinador General de MÉS per Menorca, Nel Martí

Martí ha recordat que la demanda de la societat civil i del Parlament de les Illes Balears era –i és- substituir el sistema de bonificació per un sistema de tarifa màxima universal, precisament per a garantir l’efectivitat a llarg termini de la mesura i combatre l'efecte de la insularitat en l'economia: “amb el descompte de resident el preu del bitllet seguirà sent el mateix o més alt (segurament més alt) per als no residents, i per tant la barrera de la insularitat que resta competitivitat a Menorca es manté o s’agreuja”.

Per al Coordinador General, Madrid no entén que la realitat dels dos arxipèlags, Canàries i Balears, no és la mateixa. “Les Illes Canàries i les Illes Balears som dos arxipèlags però dues realitats diferents. Les companyies aèries i el volum de moviments i viatgers de les Illes Balears res té a veure amb les Canàries, on l’efecte del descompte de resident és efectiu i permanent. No passa així a les ‘illes desafortubades’”.

Transport marítim

Quant al descompte del 25% al 50% en el transport marítim, Nel Martí pensa que Rajoy també es queda curt. “Es tractava d’igualar el descompte marítim i aeri, i que aquest fos assumit en la seva totalitat pels pressuposts de l’Estat. En canvi, la mesura anunciada manté la discriminació: el transport marítim només es bonificat el 50%, no el 75%, i la Comunitat Autònoma haurà d’incrementar aquest percentatge si el vol igualar amb l’aeri”.

Finalment, Martí ha defensat que no ens podem conformar. “Independentment de quan s’apliqui el 75% en el descompte de resident, les Illes hem de seguir reclamant no només un increment en els recursos destinats a millorar les connexions entre illes, sinó també el canvi de sistema de la bonificació a la tarifa màxima universal en els vols entre illes”.

“Volem els recursos del 75% per a poder oferir una tarifa màxima ara de 22 euros. Per tant, la proposició de llei aprovada per unanimitat del Parlament que modifica el règim espacial de les Illes Balears ha de continuar la seva tramitació, i en aquest procés adaptar-se al nou context de més recursos per assolir el 75% de descompte”, ha sentenciat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.