Setmanari d'informació local - 138 anys

Ramos: «Per a nosaltres la festa d'Orgullosament Inca és un acte reivindicatiu»

11237

La delegada d’Igualtat de l’ajuntament d’Inca, Maria del Carmen Oses Ramos, explica al dBalears les novetats que presenta enguany la segona edició d’Orgullosament Inca. A més, analitza els projectes que du a terme l’Ajuntament d’Inca, com tallers i cursos a les escoles, a través de l’Àrea d’Igualtat.

Com va sorgir la iniciativa Orgullosament Inca?
Va ser el primer any de legislatura. L’Associació Únic cercava visibilitzar el col·lectiu i ens varen demanar una reunió a l’Ajuntament i la regidoria. Tot va començar com una iniciativa d’ells, un acte de visibilització i de defensa dels drets LGTB.

Explica’ns com es va plantejar la idea de fer una regidoria destinada a la igualtat.
Aquesta legislatura, any 2015, va ser la primera vegada que a l’Ajuntament d’Inca hi ha aquesta regidoria. Des del PSOE som un partit molt reivindicatiu amb la igualtat, per aquest motiu creàrem aquest organisme per poder fer feina de manera transversal.

Com vàreu viure la primera edició d’ Orgullosament Inca?
No ens imaginàvem l’acceptació que tendria per part dels inquers i de tota la gent de Mallorca. Ens va cridar molta gent, ens enviaren correus, missatges per xarxes socials... donant-nos les gràcies.

Hi va haver molta participació?
Va ser molt elevada, entre unes 2.000 i unes 3.000 persones. La plaça de l’Ajuntament estava plena des de les set de l’horabaixa, a la lectura del manifest. No només hi havia gent del col·lectiu, hi va anar tothom.

Com es presenta l’edició de la festa d’aquest any?
Fa un mes que feim feina. Nosaltres no l’anomenam festa, ho consideram un acte reivindicatiu encara que hi hagi moltes activitats festives. Aquest any el que volem és poder fer una passa més, fer més calendari amb activitats com poden ser contacontes de temàtica LGTBI, tallers per pintar la cara als més petits, espais per donar informació i un concurs de curtmetratges. Participen amb nosaltres l’Associació Únic, l’associació LGTBI de les Illes Balears (Ben Amics), associacions de joves...

Per què l’esdeveniment es fa al juliol enlloc del 28 de juny?
Ho feim al mes de juliol per temes de calendari, és quan ho podem quadrar. La setmana del 28 de juny feim els actes més institucionals, i al juliol arribam al punt final amb la festa. A més, d’aquesta manera evitam interrompre el calendari d’altres. Un altre factor important és que sempre duim a terme l’esdeveniment un divendres, així intentam molestar els veïns el mínim possible.

Coincidirà amb alguna de les activitats que feis els caps de setmana?
Justament aquell dia només hi haurà una activitat a una altra plaça, així que no hi haurà problemes, perquè és perfectament compatible. El públic podrà anar d’un acte a un altre.

Quin balanç fas del primer any de l’aprovació de la llei contra l’LGTBI-fòbia?
El balanç és positiu. En aquest any es va donar un cas d’atac d’odi a una persona que vivia a Ciutat; no ens consta que s’hagi tornat a repetir. És un compromís i un deure que es respectin totes les tendències sexuals. Malauradament s’han de fer lleis al respecte, però lo important és que s’implementin i es desenvolupin.

Quines iniciatives heu duit a terme al respecte?
Enguany hem fet un exercici de prospecció a les escoles i instituts, des d’infantil fins a segon de batxillerat, per valorar cap a on enfocar les accions d’igualtat. A l’inici del curs 2017-2018 presentarem material i el pla de cursos que volem donar a les escoles. Hem de centrar esforços en actuacions dirigides a nins i a joves. Encara existeix a les cases un sentiment patriarcal arrelat, per aquest motiu hem d’insistir molt des de l’entorn escolar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.