Setmanari d'informació local - 138 anys

Publiquen un nou volum de l’'Atles lingüístic del domini català'

11249

El projecte ofereix una radiografia rigorosa de l’estat del català entre els anys seixanta i setanta i recupera una part del patrimoni de la llengua oral de tot el domini lingüístic.

Un seitó pot ser un aladroc, una anxova o un boqueró; una noia guapa pot ser bonica, hermosa, maca o polida; i un golafre pot ser també un golut, un fartó, un embuder o un fartanera; tot depèn de l’àrea geogràfica on ens situem. Aquestes i moltes altres expressions són recollides en el vuitè volum de l’Atles lingüístic del domini català, que acaba de publicar l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Aquest volum és el penúltim de l’obra, un atles descriptiu que ofereix una radiografia rigorosa de l’estat de la llengua catalana entre els anys seixanta i setanta i que recupera una part del patrimoni de la llengua oral.

Aquest darrer volum està dedicat al lèxic patrimonial relatiu al mar, als vaixells i a la pesca, així com a altres conceptes diversos, i inclou un capítol dedicat a la morfologia no verbal. Conté tres-cents tres mapes i cinquanta-una llistes de materials no cartografiats, tot en transcripció fonètica, la qual cosa permet observar d’una manera molt precisa la variació lingüística de cada lloc; el volum es complementa amb cent vint-i-cinc fotografies i dibuixos sobre aspectes relacionats amb el contingut.

El projecte

Els autors de l’obra són Joan Veny i Lídia Pons, i el llibre és fruit d’un projecte de dialectologia, iniciat l’any 1964 a la Universitat de Barcelona i acollit i patrocinat per l’IEC des de l’any 1989. El projecte posa a l’abast dels investigadors i del públic en general un conjunt de materials lingüístics recollits entre els anys 1964 i 1978 per mitjà d’enquestes fetes a tot el territori català. Els resultats es presenten en format cartogràfic i classificats en volums temàtics. Els volums que s’han publicat fins ara són: volum I: Introducció. 1. El cos humà. Malalties (2001); volum II: 2. El vestit. 3. La casa i ocupacions domèstiques (2003); volum III: 4. Família. Cicle de la vida. 5. Món espiritual. 6. Jocs. 7. Temps cronològic. Meteorologia. 8. Topografia (2006); volum IV: 9. El camp i els cultius (2008); volum V: 10. Indústries relacionades amb l’agricultura. 11. Els vegetals (2010); volum VI: 12. Vida pastoral. 13. Els animals domèstics (2012); volum VII: 14. Insectes i altres invertebrats. Ocells. Animals salvatges. 15. Oficis (2014); volum VIII: 16. El mar. Els vaixells. La pesca. 17. Vària. 18. Morfologia no verbal(2016).

També formen part del projecte el Petit atles lingüístic del domini català —un atles interpretatiu del qual s’han publicat els volums següents: volum 1 (2007), volum 2 (2009), volum 3 (2011), volum 4 (2013) i volum 5 (2015)— i uns etnotextos, dels quals s’ha publicat el volum Etnotextos del català oriental (1998).

Una part important dels materials publicats es pot consultar, en accés obert, al web http://aldc.espais.iec.cat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.