Setmanari d'informació local - 138 anys

El Parlament de Catalunya aprova per unanimitat declarar il·legals els judicis franquistes

11299

El Parlament ha aprovat aquest dijous horabaixa, per unanimitat, anul·lar els prop de 64.000 processos judicials fets pel franquisme entre els anys 1938 i 1978. En conseqüència, la cambra catalana ha declarat la «nul·litat de ple dret» de les sentències de la jurisdicció franquista i les resolucions per «causes polítiques».

El PP, normalment reticent a condemnar el franquisme, s'ha afegit a la resta de partits que votaran a favor de la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme. El text l'han promogut les associacions de víctimes i de memòria històrica, i l'han impulsat Junts pel Sí, Catalunya Si que es Pot i la CUP. Els socialistes s'hi varen afegir després i tant Ciutadans com PP han anunciat al darrer moment que també hi donaran suport.

La proposició de llei de reparació jurídica consta d'un sol article i dues disposicions finals:

«Es declaren il·legals els tribunals de l'Auditoria de Guerra de l'Exèrcit d'Ocupació, anomenada posteriorment Auditoria de la IV Regió Militar, que van actuar a Catalunya a partir d'abril del 1938 fins a desembre de 1978, per ser contraris a la llei i vulnerar les més elementals exigències del dret a un judici just. I, en conseqüència, es dedueix la nul·litat de ple dret, originària o sobrevinguda, de totes les sentències i resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra, dictades per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista.»

En les disposicions finals, s'autoritza a l'Arxiu Nacional de Catalunya a elaborar i publicar una «llista dels processos instruïts i de les sentències adoptades» d'acord amb els diversos bàndols, decrets i lleis franquistes. En el preàmbul de la llei s'assenyala que no es cerca la revenja sinó la veritat, la justícia, la reparació i la garantia de no repetició.

Ovació a les víctimes del franquisme

A la tribuna de convidats del Parlament hi havia desenes de representants d'entitats dedicades a la memòria històrica i familiars de víctimes de consells de guerra franquistes. A l'inici del ple, la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, ha saludat les víctimes i familiars de víctimes del franquisme que han assistit a la sessió. Just després, els diputats, drets, han aplaudit els assistents a la tribuna de convidats.

La sessió ha acabat amb els diputats i el públic assistent entonant Els Segadors.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.