Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB alerta del descontrol i la degradació que pateix Cala Varques

11535

El Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Natura (GOB) ha comunicat aquest divendres que el tema no resolt de l'accés en cotxe i l'aparcament a Cala Varques és el que facilita en major mesura la massificació. «Hi ha cotxes aparcats a les voreres de la carretera de Cales de Mallorca – Portocristo sense que s’hi actuï per part de la Guàrdia Civil. Al camí on presumptament van prohibir aparcar-hi l’any passat, diàriament hi aparquen de mitjana 30/40 cotxes».

Des del l'entitat denuncien no tenir constància que hi hagi presència de la Policia Local de Manacor. «A més del camí i la carretera, hi ha un aparcament 'privat' a la corba anant cap a Portocristo. És un replà ple de figueres amb un aparcacotxes que cobra 2€/dia/ cotxe. Això deriva amb un excés de gent a la platja, parlam d’unes 250 persones cada dia aproximadament a la vegada».

Riscs

Un dels riscs més greus és el d’incendi. «Ens han denunciat que s’ha trobat carbó entre les mates i grups de persones que volien fer foc». I, pel que fa a l'aigua, el fondeig descontrolat de barques a prop de la costa és un altre problema. Per altra banda, hi ha golondrines, el Moonfish i el Sea Paradise que es fiquen dins la cova de la dreta, la principal de Cala Varques.

Quant a les coves, s’han trobat estalactites tirades a la platja, fems a dins, i gent fent-hi acampada. El GOB recorda que la protecció de les cales verges de Manacor és únicament urbanística (Llei 1/1991, de 30 de gener, d’espais naturals i de règim urbanístic de les àrees d’especial protecció de les Illes Balears), perquè tot i que el Decret 29/2006 pel qual s’aprova l’ampliació de la llista de llocs d’importància comunitària (LIC) va designar el LIC ES5310098 Cales de Manacor no s'ha desenvolupat el corresponents Pla de gestió que permetria regular els usos en aquest espai protegit. A la fitxa del LIC identifica com a principal vulnerabilitat i amenaces d'aquest àmbit «l'ús recreatiu no regulat, sobretot des d'embarcacions, i els incendis forestals».

El GOB recorda a la Conselleria de Medi Ambient que és la que té més responsabilitat de vigilància, pel seu marc competencial. «Exigim l'aprovació del pla de gestió alhora que recordam que el fet que no tengui encara pla de gestió no eximeix de la responsabilitat de vetllar per la protecció i conservació dels hàbitats. Per altra banda, demanam a Demarcació de costes i Ajuntament que garanteixin el desplegament dels dispositius de control necessaris per evitar la massificació de l'espai i els usos que representen una amenaça per a la conservació de l'espai».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.