Setmanari d'informació local - 138 anys

Mitjans de comunicació i gènere amb Carmen Buades: denúncies, suggeriments i autocrítiques

11547

Carmen Buades ha estrenat secció els divendres a Sol i Sal. I és que des d’aquest divendres i fins a final de mes, la periodista visitarà l’equip del matinal d’Ona Mediterrània per fer un repàs de temes relacionats amb la perspectiva de gènere. Aquest divendres, dia 6 de juliol, s’ha estrenat parlant sobre el tractament de la violència en els mitjans de comunicació. Ha anunciat, a més, els temes que es tractaran els propers divendres: l’actuació dels mitjans de comunicació pel que fa a les dones de la vida pública (polítiques de primera línia, esportistes...), la gestació subrogada i les migracions de les dones i les etiquetes que s’utilitzen en els mitjans de comunicació. El que ha deixat molt clar Carmen Buades és que la intenció d’aquestes tertúlies és donar veu a les denúncies, escoltar els suggeriments i fer autocrítica.

D’aquesta manera, i per introduir la realitat legislativa actual, la periodista ha recordat dos casos que han marcat la història de la violència de gènere. El primer,  el 1997 quan una dona visità un plató de la televisió andalusa per denunciar l’abús que sofria del seu marit. Dues setmanes després del programa, el marit d’aquesta l’havia apallissada i cremada viva. «Això va suposar una sacsejada en els mitjans de comunicació, ja que la dona havia demanat ajuda dues setmanes abans públicament» ha dit Buades. El segon cas del que ha parlat ha estat del 2003: l’assassinat d’una nina de set anys per part del seu pare.

El llenguatge dels mitjans de comunicació

«És cabdal el llenguatge perquè els mitjans de comunicació som reproductors de la realitat, la qual cosa fa que siguem creadors de discurs. Per això, tenim la capacitat de fer contra discurs i de canviar el discurs hegemònic o perpetuar-lo» ha reafirmat Carmen Buades. El moviment feminista, segons la periodista, ha tingut un gran paper en les xarxes socials, ja que quan s’ha hagut de corregir el llenguatge, elles hi han treballat.

Dilemes periodístics

Un dels dilemes que més sorgeix és el de «si s’ha de dir si la dona havia denunciar abans de l’assassinat» dubta Carmen. Clar, «si havia denunciat sembla que dius que no serveix de res denunciar, però si no ho havia denunciat, la culpes per no haver-ho fet» reflexiona. De totes maneres, s’ha fet una passa. «s’ha superat la passa de violència domèstica i ara estem amb la violència de gènere». Afegeix que «es parla poc de violència masclista. Es visualitzen altres agressions masclistes; a les festes, per exemple». Tot i això, «hem de ser optimistes» assegura la periodista.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.