Setmanari d'informació local - 138 anys

L’aplicació sobre la vespa asiàtica, dissenyada per la UIB, rep un guardó per la Societat Catalana de Biologia

11701

L'aplicació Vespapp, dissenyada en la Universitat de les Illes Balears per detectar i controlar la presència de la vespa asiàtica, ha obtingut el Premi a la Divulgació de la Societat Catalana de Biologia. El guardó s'ha lliurat aquest dimarts a Barcelona en el marc de la Segona Nit de la Biologia, i l'ha recollit la doctora Mar Leza, professora del Departament de Biologia de la UIB i impulsora d'aquesta aplicació.

Segons han explicat des de la UIB, la vespa asiàtica 'Vespa velutina nigrithorax' (Hymenoptera: Vespidae), és una espècie catalogada com a exòtica invasora i provoca importants danys ecològics i econòmics com a conseqüència de la depredació que realitza sobre l'abella mel·lífera i altres pol·linitzadors. Les abelles pol·linitzen entorn del 80 per cent tant d'espècies vegetals conreades com a silvestres, per la qual cosa un minvament en la població d'aquests pol·linitzadors suposa «una greu amenaça ecològica».

El passat mes d'octubre de 2015, el Laboratori de Zoologia del Departament de Biologia de la UIB va confirmar, amb la col·laboració d'apicultors, la detecció per primera vegada d'aquesta vespa a Mallorca. En aquest sentit, l'aplicació mòbil (el projecte també disposa d'un web) té com a objectiu facilitar la col·laboració ciutadana per detectar aquesta espècie. Per a això, Vespapp proporciona informació sobre l'espècie invasora, per exemple, com és la vespa i el niu, com diferenciar-la d'altres vespes, quin és la seva biologia, quins impactes ocasiona, o quin és la importància de les seves preses, les abelles.

A més, permet que qualsevol persona que vegi una vespa sospitosa pugui notificar-ho a través de l'aplicació mòbil, el web o les xarxes socials. Aquestes notificacions són rebudes per un grup d'entomòlegs experts, que, en cas d'observar un positiu, avisen l'autoritat competent per activar el protocol corresponent.

Segons ha indicat la UIB, el desenvolupament d'aquesta plataforma ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'empresa Habitissimo, la Càtedra Santander-UIB d'Innovació i Transferència del Coneixement i la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme del Govern.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.