Setmanari d'informació local - 138 anys

Primer any de lluita de Sa Feixina sí que tomba

11881

Unes quaranta persones s’han reunit avui capvespre 18 de juliol per celebrar el primer any de Sa Feixina sí que tomba. Aquesta celebració coincideix amb l’esclat de la guerra civil a l’estat espanyol fa vuitanta-un anys. L’objectiu principal d’aquest col·lectiu: «treure el feixisme del carrer».

El primer en parlar ha estat el portaveu de la plataforma, Frederic Guillem. Ell ha explicat que el sentit de la roda de premsa popular se centrava a fer un balanç de la història, fer una valoració del primer aniversari de presentació de Sa Feixina sí que tomba i fer un repàs del camí fet fins ara. A més, ha anunciat que estaran en el ple de l’Ajuntament de Palma de dia 27 de juliol per seguir denunciant. «Ara ja no hi ha cap barrera legal» ha assegurat.

Maria Antònia Oliver, presidenta de l’AMHM, ha explicat el significat real de la Feixina: «Va ser inaugurat per Franco i honra els falangistes, a ningú més». A més, ha recordat que fa un parell de mesos els qui es manifestaren davant el monument franquista era gent que portava la bandera falangista, «partit encara legal a l’estat» recorda. També Maria Antònia Oliver ha fet referència a la creu que hi ha a la Feixina, d’uns 20 metres: «Tots sabem la relació que hi havia entre l’església i l'estat durant el franquisme».

Durant la roda de premsa s’ha fet referència a l’entrevista que l’equip de Sol i Sal va fer a Josep Lluís Bauzá, portaveu a l’Ajuntament de Palma per Ciudadanos, qui assegurà que «La Feixina és un monument dedicat a les víctimes de totes les guerres». «No representa totes les víctimes de totes les guerres. Representa les víctimes del feixisme» li han contestat.

Reaccions de les passes fetes pel Govern

Des de l'Associació de Memòria Històrica de Mallorca i des de la plataforma Sa Feixina sí que tomba celebren el pronunciament del Consell pronunciant-se en la no protecció del monument. A més, agraeixen la classe política actual, hissant les banderes a mig pal. Tot i això, manifesten que els necessiten, «han de ser valents».

Dos manifestats han dit la seva: «Esto ya sobra. Huele mal. Que se caiga ya» ha dit un. L’altre, ha animat el públic a veure els dos documentals que aquest dimarts IB3 emet: 'Las cloacas de Interior' i 'Silenci trencat. La fossa de Porreres'.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.