Setmanari d'informació local - 138 anys

Fina Santiago: «S’ha d’invertir en els països d’origen que generen immigració»

11903

La consellera d’Afers Socials, Promoció i Immigració del Govern de les Illes Balears, Fina Santiago, ha visitat l’equip de Sol i Sal, el matinal d'Ona Mediterrània. Aquí els temes parlats a l’entrevista:

Barques arribades a Mallorca: «S’està obrint una nova ruta cap a la Mediterrània, sobretot des d’Argèlia. Se cerquen altres vies. I, crec que ens està dient que les polítiques d’immigració que practica Europa fracassen. Una de les polítiques d’immigració més intel·ligents que han funcionat és invertir en els països d’origen que generen immigració. Solen ser països que nosaltres explotam molt els seus recursos naturals».

Relació entre Conselleria i Unió Europea: «Des d’aquesta Conselleria hi ha poc contacte amb Europa perquè els serveis socials són competència exclusiva dels països estats. A l’Estat espanyol la Constitució estableix, d’una forma molt clara, que és una competència exclusiva de les comunitats autònomes. El tema d’immigració és un tema que sol tractar-se més però desafortunadament es tracta des d’un punt de vista policial o de política interna i no des d’una vessant més social o de drets humans. Sí que tenim aquesta relació a través dels nostres parlamentaris en el Parlament Europeu».

Centres de discapacitats físiques: «Tenim el col·lectiu de persones majors on s’hi està invertint; s’han de fer serveis de proximitat... També tenim un col·lectiu molt organitzat que és el de persones amb discapacitat intel·lectual. Per això tenim una xarxa, referent a l’estat espanyol, de recursos per a aquest col·lectiu. Tenim dos sectors més, encara en via de desenvolupament: un és el de persones amb discapacitat física. És un ventall molt divers. Ara ho tenim com a prioritat. Hem obert la residència de físics...».

Paraules de Manuel Elviro: «Les competències són de l’Estat, podem influir políticament i podem fer declaració política. Estan limitant els drets d’una persona. Els estam tractant com si tinguessin una conducta penal. No es pot tractar la immigració així. Un altre problema: tenim a l’estat espanyol delictes molt greus que prescriuen (com la corrupció política). En canvi, una persona amb odre d’expulsió no prescriu mai. Ens preocupa perquè la societat està acceptant això. No pot ser que no posem recursos per salvar les persones. Ara, una vegada que han arribat a les nostres fronteres els hem de tractar com a ciutadans que són».

Sobre els refugiats: «Fa dos anys no hi havia cap centre de refugiats en la nostra comunitat autònoma i ara en tenim un perquè el Govern de les Illes Balears l’ha volgut tenir. Assumim la demanda social. Està gestionat per la Creu Roja. Hem detectat dos problemes: el de menjar i les expectatives que porten. Els refugiats tenen sis mesos d’acolliment i després tenen els mateixos drets que els altres ciutadans (habitatge i feina). No totes les comunitats autònomes tenen aquest espai d’acollida per als refugiats. Aquesta feina de redistribució es pot fer i és feina de l’estat. Des d’aquesta comunitat autònoma sempre hem demanat que les comunitat autònomes tenguem presa de decisió sobretot a la fase de redistribució. Com a col·lectiu vulnerable que és un refugiat tendrà els problemes propis de les famílies vulnerables de la nostra comunitat autònoma. No ho podem evitar».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.