Setmanari d'informació local - 138 anys

Catalunya i les Balears acorden treballar conjuntament per l'exhumació de les fosses

12009

La Generalitat i el Govern han acordat aquest divendres unir-se per començar a cooperar en matèria de memòria històrica. Entre altres accions, col·laboraran, compartint despeses, en l'exhumació de fosses. La consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern, Fanny Tur, i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ho han acordat així aquest divendres a Sant Llorenç del Cardassar (Mallorca). D'aquesta manera, avançaran de manera conjunta «en les polítiques de localització, recuperació i identificació de restes de desapareguts en la Guerra Civil espanyola i la dictadura franquista».

Tur ha assenyalat que l'inici d'aquesta col·laboració «és un acte simbòlic d'agraïment a totes aquelles persones que lluitaren per la democràcia i la llibertat». A més, ha apuntat que «alguna cosa s'ha fet malament durant tants anys de democràcia perquè encara existeixin fosses comunes».

Pel seu costat, Romeva ha explicat l'experiència en el desenvolupament del Programa d'Identificació Genètica de desapareguts i el Pla de Fosses que impulsa el Departament d'Afers exteriors català, i ha ofert «tots els coneixements» per a les actuacions futures.

Així, tots dos s'han compromès a impulsar accions per a la «reparació, la dignificació i el reconeixement» de les persones que foren assassinades durant el desembarcament de les tropes republicanes en el Llevant mallorquí durant l’agost del 1936, entre altres col·laboracions relacionades amb les almenys quatre fosses que es troben en el lloc dels fets.

Segons han explicat, a sa Coma s'estima que hi ha localitzada una de les fosses més grans de Mallorca i en la qual es trobarien, segons consideren, uns 400 milicians catalans. Així mateix, s'ha acordat la divulgació dels fets històrics i transformar els llocs en espais de memòria i compartir les despeses de les accions que es duguin a terme en els percentatges que s'acordin en cadascuna de les iniciatives conjuntes. Aquest acord també contempla actuacions en altres llocs on hi ha milicians catalans, com és el cas de son Carrió, Son Servera, Manacor i Porto Cristo.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.