Setmanari d'informació local - 138 anys

La nova direcció insular de Política Lingüística del Consell s'encarregarà de la normalització del català

12015

Els vicepresidents del Consell de Mallorca, Francesc Miralles i Jesús Jurado, s'han reunit avui 21 de juliol a la Misericòrdia amb l'objectiu de compartir les línies de treball que el servei de normalització lingüística ha desenvolupat en els dos primers anys de legislatura des de direcció insular de Cultura i que ara passen a ser tasca de la nova direcció insular de Política Lingüística, adscrita a Participació i Presidència.

El traspàs del Servei de Normalització Lingüística i la creació d'una direcció insular pròpia en el Departament de Participació Ciutadana i Presidència sorgeix de la voluntat de «donar-li un impuls polític, dotar-la d'influència transversal i prioritària en tots els departaments del Consell i portar la normalització lingüística més enllà de l'àmbit estrictament cultural», ha indicat la institució insular.

Accions: 

Un exemple d'aquesta transversalitat serà la redacció, juntament amb direcció insular d'Igualtat, de: la Guia de llenguatge i imatges no sexistes. «Volem dedicar un gran esforç a potenciar la normalització del català que durant l'anterior etapa va sofrir retallades culturals i lingüístiques», ha declarat Jurado. També ha afegit que es tracta d'una voluntat política «molt important» perquè Mallorca rep molta migració anualment «i això fa més necessari aquest reforç de normalització de la nostra llengua per crear una cohesió lingüística». Per això, la promoció i les accions per fomentar l'ús del català seran els objectius prioritaris per a la nova Adreça Insular de Política lingüística.

Miralles ha assenyalat que l'equip de govern del Consell «ha cregut des d'un bon començament en les polítiques a favor de la llengua catalana», raó per la qual han impulsat la reactivació d'aquest servei de normalització de la llengua. Com a mostra, Miralles s'ha referit a la recuperació per part de Cultura dels Premis Mallorca de Creació Literària en 2016 després de quatre anys sense convocar-se, i que en l'edició de 2017 incorporen una tercera modalitat que suma a la narrativa i la poesia la modalitat d'assaig. «Hem volgut donar visibilitat al Consell com a agent actiu entorn la dinamització de l'ús i coneixement de la llengua catalana», ha afegit Miralles.

El vicepresident ha recordat, també, que s'ha recuperat el suport institucional als Premis CavallVerd que convoca l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).

La col·laboració institucional, ha apuntat el vicepresident primer, ha donat lloc a diferents iniciatives com la participació en campanyes de sensibilització com 'Històries del català'; l'adhesió a la campanya de voluntariat lingüístic 'Amb el teu, en català', coordinada per l'associació Paraula; i a escala municipal, l'impuls de la Xarxa de Dinamització Lingüística, amb la participació de 36 ajuntaments de Mallorca. A més, ha esmentat l'engegada del programa 'Cinema a la fresca en català', que l'estiu de 2016 va arribar a 14 municipis de l'illa i que aquest any compta amb la participació de més d'una trentena de pobles.

Suport a la producció editorial en català

El departament de Cultura també ha recuperat el suport genèric a la producció editorial en llengua catalana, el 2016, amb una dotació pressupostària de 100.000 euros. El 2017, el suport a la producció editorial i fonogràfica en català suma 300.000 euros, després de la unificació de les línies d'ajuda al foment de la llengua catalana a través de l'edició de llibres d'especial interès i la línia de suport genèric.

Pressupostàriament, han treballat per fer efectius una sèrie de pagaments pendents des del Servei de Normalització Lingüística, que corresponen a diferents campanyes desenvolupades en 2008, 2009 i 2010, que sumen 300.000 euros, que a hores d'ara ja disposen del crèdit necessari perquè es tramiti el pagament.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.