Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB ‘recupera’ simbòlicament la Dragonera per denunciar la saturació de Mallorca

12037
Els membres de l'entitat han desplegat pancartes a l'illot. | GOB

EL GOB ha recuperat aquest dissabte simbòlicament la Dragonera per denunciar el «col·lapse» que viu Mallorca i reivindicar l'esperit ecologista per posar-hi fre. Així, 40 anys després de la primera ocupació de l'illot, l?entitat ecologista vol fer una crida a l'esperit d'aquelles ocupants per acabar amb la pressió sense precedents que viu l?Illa.

L?entitat ecologista ha assegurat que Mallorca ha salvat indrets però «ara mateix es troba en una situació d'alerta ecològica sense precedents i generalitzada». «No és nova l'aposta política pel monocultiu turístic com a principal motor econòmic de les illes però hem arribat a un extrem en que tot es pensa en clau ?producte turístic?, i en que la saturació envaeix i degrada tots els racons de l'illa i els recursos naturals dels que disposam, i ens aboca a situacions límits pròpies d'un col·lapse ecològic i també social», ha afirmat.

Segons ha explicat el GOB, «els nostres recursos hídrics estan totalment sobreexplotats, els nostres espais naturals sotmesos a pressions que acceleren la seva degradació, perdem sòl fèrtil a un ritme alarmant propiciant una nova envestida urbanitzadora al camp motivada pel lloguer turístic, som incapaços de regular activitats com els fondejos a l'estiu, els cotxes de lloguer que saturen les carreteres, les ofertes il·legals d'allotjament (en cases i hotels), incapaços de frenar el procés de reconversió de la ciutat en una ciutat-escenari, el desplaçament de veïns i desnonaments fruit de la gentrificació provocada pel lloguer turístic de pisos a la ciutat i l'especulació que comporta creant un problema greu de dret d'accés a un habitatge digne a un preu raonable, la urbanització definitiva del camp amb la proliferació dels nous usos turístics vinculats als habitatges en parcel·les de 14.000m2, etc».

Polítiques valentes

I davant tot això, segons l?entitat ecologista, «ens trobam amb l'absència de polítiques valentes i decidides a posar límits al creixement il·limitat i al turisme que ens està desconfigurant el territori i les nostres vides : una nova autopista i més vies i rondes que impliquen nous creixements, una llei que regularitza la comercialització turística dels nostres pisos, plans d'expansió i creixement, manca de valentia per posar límits al nombre de visitants i places turístiques i un #betterinwinter i #turismesostenible com a marques per atreure encara més turistes, etc».

«Abans del proper i definitiu ?BOOM? exigim alternatives. Hi són i des de l'ecologisme les reivindicam recordant l'esperit d'aquella gent que decidí mobilitzar-se ? en l'ocupació, la mobilització al carrer i la lluita jurídica ? per salvar l'espai privilegiat en el que ens trobam avui», ha sentenciat el GOB.

 

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.