Setmanari d'informació local - 138 anys

Emotiva celebració del 20è aniversari de l'agermanament entre Santa Margalida i Tàrbena

13257
El batle de Tàrbena, Thierry Mas Soliveres, i el batle de Santa Margalida, Joan Monjo, a l'acte del 20è aniversari de l'agermanament
Enguany s'ha celebrat a Santa Margalida el 20è aniversari de l'agermanament amb Tàrbena. Com és costum, una delegació ben representativa des de Tàrbena i, en aquesta ocasió també des d'Ebo, han viatjat fins a Santa Margalida per celebrar-ho i participar a les festes de la Beata amb els seus germans vilers.
 
L'acte clau de la celebració ha estat aquest dissabte al cap de cantó dels carrers Tàrbena i Vall d’Ebo de la Vila amb la representació de les bandes de Tàrbena i de la Vall d'Ebo, les associacions 'Margalidans agermanats' i 'Tarbeners de Mallorca' i els representats dels ajuntaments. 
 
Després de participar a l'ofrena, els participants a la celebració i una gran quantitat d'amics de l'agermanament han sopat junts compartint pa amb oli de Santa Margalida i vi negre de Tàrbena.
 

L'agermanament

Com podem trobar a diferents estudis sobre el tema, l'agermanament entre aquestes dues poblacions va sorgir quan els tarbeners Amando i Consuelo Molines visitaren Santa Margalida. Aquests sabien que el seu llinatge procedia de la Vila i varen fer de nexe d'unió perquè els dos pobles es posassin en contacte.
 
L'any 1997 es dugué a terme l'agermanament i una delegació de Tàrbena es desplaçà a Santa Margalida el Dia de la Beata. Dos anys després, els margalidans visitaren Tàrbena. A partir d'aquí, les visites i els actes conjunts s'han succeït sobrepassant l'àmbit estrictament institucional. Hi hagut, per exemple, porquejades i correfocs a Tàrbena, i a Santa Margalida hi hagut matances i la Banda de Tàrbena ha participat a la processó de la Beata.
 
Al llarg dels anys 2005 i 2006, l'agermanament va rebre un gran impuls gràcies a la fundació de les associacions 'Tarbeners de Mallorca' a Tàrbena i 'Margalidans agermanats' a Santa Margalida.

Al 2012, neix el Centre d'Estudis de Repoblació Mallorquina al Regne de València s. XVII (CERM) com una associació d'institució acadèmica que té per objecte la investigació històrica, i la de tots els elements filològics, antropològics, etnogràfics, etc., vinculats amb l'efecte de la repoblació balear del Regne de València al segle XVII. Des de fa dos anys, el CERM organitza a Tàrbena la 'Festa des parlar de sa' dedicada a conservar i promoure l'ús de l'article salat al municipi. En aquesta festa també es lliuren els premis del I Concurs Literari en Tarbener 'Adolf Salvà'.
 
El document complet on s'explica la repoblació mallorquina de Tàrbena es pot consultar aquí.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.