Setmanari d'informació local - 138 anys

12 companyies i grups illencs actuaran a les fires de Tàrrega, Vic, Osca i Manresa

13319
Saïm

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern, a través de la Direcció General de Cultura i de l’Institut d’Estudis Baleàrics (Illenc), participa un any més a les quatre fires importants de tardor, de música i arts escèniques, com són FiraTàrrega (del 7 al 10 de setembre), al Mercat de Música Viva de Vic (del 13 al 17 de setembre), a la Fira mediterrània de Manresa (del 5 al 8 d'octubre) i a la Fira de Teatre i Dansa d'Osca (del 25 al 28 de setembre).
Pel que fa a la primera fira del calendari, FiraTàrrega, enguany l’organització ha seleccionat tres companyies de les Illes Balears, i així ha incrementat la participació illenca a diferència de l'any passat en què hi participà la companyia Baal amb l'espectacle Crotch. Enguany hi participaran:

  • Cia. En Blanc amb Abans que arribi l’alemany una obra on Júlia, una dona d’una seixantena d’anys, acaba de ser diagnosticada amb la malaltia d’Alzheimer. L’equip artístic està compost per Joan Fullana (direcció), Marta Barceló (autora) i Muntsa Alcañiz, iPedro Mas (intèrprets). L’estrena a FiraTàrrega serà el dissabte 9 a les 22.30 h, hi haurà una altra representació el diumenge 10 a les 13:30 h, al Poliesportiu Municipal.
  • Morlanda Creacions d’Eulàlia Bergadà amb Gold Dust Rush. Una coreografia de dansa contemporània d’arrel conceptual i poètica que combina interpretació, fisicitat, espacialitat i sonoritat per construir al·legories a la recerca de la coherència. La direcció i coreografia és d’Eulàlia Bergadà, la composició musical d’Aloma Ruiz i Eulàlia Bergadà i els intèrprets Eulàlia Bergadà, Marina Fullana, Roberto Gómez, Raquel Klein i Aloma Ruiz. Hi haurà dues representacions: dissabte 9 a les 21 h i diumenge 10 a les 12 h, totes dues al Teatre Ateneu-Borges.
  • Hermanos Picohueso presentaran Ningú no va als aniversaris a l’estiu, una radiografia de la societat actual en què conviuen els qui fan les coses per poder explicar-les i els qui les fan perquè no podrien no fer-les. Un projecte sobre desitjos i frustracions engendrat per Lluki Portas durant els seu pas pel Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega. La dramatúrgia és de Lluki Portas i els intèrprets Diego Ingold i Lluki Portas. Cinc representacions es podran veure al Museu Comarcal: el dijous 7, divendres 8, dissabte 9 i diumenge 10, totes a les 21 h. El diumenge també hi haurà una representació a les 00:30 h. Tres en versió castellana i dues en català.

El dissabte dia 9, a les 10.30 h, hi tendrà lloc Ensaïmada Connection, un berenar organitzat per la Conselleria de Cultura, Participació i Esports i l’Institut d’Estudis Baleàrics (Illenc) en el qual les companyies de les Illes Balears que assisteixen a FiraTàrrega donaran a conèixer els seus projectes i on es convidarà tots els programadors assistents a la fira. I, com cada any, la Conselleria tendrà un estand propi a Tàrrega com a aparador de les arts escèniques de les Illes i de suport als grups que representen les Illes a la Fira. La presentació d’aquest estand i de les companyies presents a la Fira serà el dia 8 de setembre a les 12 h.

Pel que fa al Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), dos són els grups illencs que han estat seleccionats i que compten amb el suport del Govern de les Illes Balears: Jansky (dijous, 14 de setembre a les 23.45h, Jazz Cava) i Saïm (dimecres 13 de setembre a les 21:15 hores, Jazz Cava). També hi actua un altre representant illenc però contractat directament pel MMVV, com és el pianista menorquí Marco Mezquida (dimecres 13 de setembre a les 19 hores, Auditori Atlàntida). I, per altra banda, el grup mallorquí Salvatge Cor hi participarà com a semifinalista de la 17a edició del concurs Sona9.

El Govern també participa a la 20a edició de la Fira Mediterrània de Manresa amb les participacions següents:

  • Anna Ferrer (dijous, 5 d’octubre a les 18 hores, Llotja Professional) amb Tel·lúria, un projecte de cançons pròpies que recullen el procés musical i personal de la menorquina.
  • Galivança (dissabte, 7 de setembre a les 21:30 hores, Taverna Estrella Damm), la cançó popular de ball mallorquí dels sis músics de Galivança (veu, llaüt, guitarra, baix i percussió, alternats amb altres instruments com les xeremies o el guitarró i la flauta).
  • A més, i contractat directament per l’organització de la fira, de les Illes enguany hi actuarà: Joana Gomila (dissabte, 7 de setembre a les 10h i les 16:30 h,Teatre Kursaal. Sala Polivalent 2) amb un projecte de nova creació, Sibil·les, que s’articula a partir d’aquesta edició de la fira i que és una coproducció d’ILLENC i Fira Mediterrània. La cantant manacorina ens convida al naixement de la seva nova aventura, un treball sobre el Cant de la Sibil·la, a través d’un workshop de sortida d’aquest nou projecte que s’estrenaria oficialment d’aquí a un any a Fira B!. Aquest projecte s’emmarca dins el projecte musical de col·laboració de fires 4 vents, que es tracta d’un projecte anual amb formacions diferents. Mitjançant xerrades amb experts, tallers d’improvisació musical i assajos oberts, el públic podrà viure, al llarg d’una jornada sencera, la creació artística en primera persona.

També com cada any, el Govern tendrà un estand propi a la llotja professional de la fira.

En darrer lloc, la Conselleria també impulsa les arts escèniques a la Fira Internacional de Teatre i Dansa d’Osca, on enguany hi participaran els espectacles:

  • La mecànica, de Los Rabinovich – Jêtlåk (dimarts 26 de setembre a les 19 h, Exterior Centro Cultural Manuel Benito Moliner). Els germans Rabinovich han arribat a un poble; no coneixen la seva gent, no coneixen la seva llengua ni els seus costums. Però a la seva maleta transporten rialles i somriures. I poc a poc allò desconegut se transforma en familiar… Intèrprets: Chema Bestard Toni Lara Miguel Ángel Bestard. Direcció i dramatúrgia: Pau Bachero.
  • Una i Una, de Dosis (dijous 28 de setembre a les 13 h Sala Polivalente. Palacio Congresos). Espectacle que juga entre els llimbs de la raó. Aquest lloc on pots inhibir-te dels pensaments aliens, del que t’envolta i del que un mateix pensa. Aquesta relació es llegeix en tota la peça, però a més s’afegeix el joc de relacionar-se amb un mateix i amb una altra persona totalment diferent.

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports, també com cada any, hi muntarà un estand propi com a aparador i suport de les arts escèniques de les Illes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.