Setmanari d'informació local - 138 anys

Catalunya regula el consum, subministrament i cultiu de marihuana amb una llei pionera

13575

Fins ara existia un polèmic buit legal en els anomenats ‘clubs de cànnabis’ que no deixava clar si s'estava vulnerant cap llei amb la seva simple existència. Els club socials cannàbics s'encarregaven d’autoproveir-se i de distribuir cànnabis entre els seus socis.
No obstant això, des del passat 30 d'agost s'ha aprovat una llei a Catalunya que té l'objectiu de regular el consum, el cultiu, així com el transport del cànnabis.
Estam parlant d'un projecte que ja du molt de temps en l'aire; en concret es va consolidar com una ILP (Iniciativa Legislativa Popular) que va ser presentada a l'estiu del 2015 pel grup Rosa Verd. Van començar a recollir signatures amb l'objectiu final de regular el cànnabis a Catalunya arribant a la no-res menyspreable xifra de 56.000 signatures.

En què consisteix la llei?


Aprovada la ponència per a l’estudi de la regulació en 2016, el propòsit de la mateixa consisteix a regular aquests clubs perquè puguin distribuir de forma legal cànnabis entre els seus socis, però sempre que es compleixin algunes condicions.
Per exemple, aquests socis deuen ser majors d'edat: aquells que tenen entre 18-21 tan sols podran retirar una quantitat de cànnabis de 20 grams mensuals, mentre que els majors de 21 anys podran retirar fins a 60 grams al mes. No obstant això, si es demostra que s'adquireix amb finalitats terapèutiques, aquests límits no s'aplicaran.
D'altra banda, les diferents entitats que es dediquin a aquest àmbit no podran produir més de 150kg de marihuana en summa anual.


Més sobre els clubs socials cannàbics i la regulació de la marihuana

En relació amb el transport, els administradors d'aquest model de negoci haurien d’encarregar-se del tràmit d'una autorització especial per poder contractar-ho. En aquesta autorització deuen aparèixer algunes dades com la identitat del conductor, la destinació del producte, la data en la qual es transporta, la quantitat i pes, així com, òbviament, es deu indicar el que es transporta.
Un dels problemes que plantejava aquest tipus de clubs és el que es coneix com a turisme cannàbic (és a dir, la presència de turistes que només viatjarien al país per poder comprar cànnabis ara que és legal). Per evitar-ho, s'ha imposat una norma que estableix que el soci haurà d'esperar un període de 15 dies, des del moment del registre, per poder procedir a l'adquisició.
En el text també es recullen algunes normes del funcionament intern del club, com el nombre de membres màxims que poden arribar a comprendre, els drets i els deures dels socis, els requisits que s'han de complir per entrar, el fet que no es pugui consumir alcohol o productes alimentaris que tinguin cànnabis. D'altra banda, també hauran de portar un registre que controli tant el nivell de producció, emmagatzematge, transport, distribució, etc.
Estam parlant d'una mesura una mica polèmica que al final ha acabat sent aplicada; és possible que no triguin a prendre exemple algunes comunitats i s'acabi de legalitzar per complet.
Si vols, pots obtenir al següent enllaç més sobre aquesta notícia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.