Setmanari d'informació local - 138 anys

El Consell podrà sancionar qui usurpi els camins públics amb fins a 20.000 euros

15179

El Ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous la Llei de Camins Públics i Rutes d'Interès Excursionista de Mallorca, «la primera» normativa d'aquest tipus que s'aprova a Balears i que té com a objectiu «recuperar els espais públics de la illa». Així, aquests es podran reclamar i es preveuen sancions de fins a 20.000 euros.

Així ho ha ressaltat el president de l'administració insular, Miquel Ensenyat, durant la seva intervenció amb el motiu de l'aprovació d'aquesta nova normativa. «Es tracta d'un patrimoni que és de tots i volem que tothom pugui gaudir», ha emfatitzat.

Amb aquesta normativa, no només les institucions podran reclamar un camí com a públic, sinó que també ho podrà fer qualsevol ciutadà. A més, dota de legitimitat a l'administració perquè «pugui obrir de manera immediata un camí usurpat», han explicat.

La llei, que ha estat aprovada amb els vots a favor del PSIB, de MÉS, Podem i Ciudadanos, l'abstenció d'El PI i el vot en contra del PP, s'elevarà en els pròxims dies al Parlament per a la seva presa en consideració.

Cal remarcar que la llei inclou una sèrie d'infraccions que es qualifiquen com a molt greus, greus i lleus i que poden suposar sancions d'entre 60 euros fins als 20.000 euros.

A més, la norma també recull l'obligació de restituir les coses conforme al seu estat anterior amb càrrec a l'infractor i de rescabalament de danys i perjudicis que l'actuació hagi pogut ocasionar.

Segons han informat des del Consell, després del període d'exposició pública, el text final inclou un seguit d'al·legacions rebudes durant aquesta fase de consulta pública. Concretament s'han acceptat set al·legacions en la seva totalitat i deu de manera parcial.

Així mateix, s'adjuntarà a la documentació la petició del Consell insular de Menorca en la qual es demana que la llei sigui d'àmbit autonòmic, perquè el Parlament ho consideri.

D'altra banda, es desenvoluparà el Pla director sectorial de camins, que és una de les figures claus de la llei que defineix una xarxa supramunicipal, un sistema complementari a la xarxa de carreteres per mitjans no motoritzats. El Pla contemplarà la normativa d'aplicació d'ordenances d'ús, plànols informatius, d'ordenació i d'actuació.

Els principals efectes de la llei és la declaració d'utilitat pública dels terrenys necessaris per a la seva execució, així com el deure del Consell de Mallorca de garantir l'execució del Pla director sectorial i dels plans especials de camins.

Pel que fa als usos, la llei determina que els camins han de ser d'accés lliure i gratuït i que estan destinats al trànsit no motoritzat. A més, els usos i aprofitaments diferents del dret de circulació o trànsit necessitaran autorització prèvia de l'administració titular.

D'altra banda, la llei també recull un capítol dedicat a la senyalització i pavimentació; que inclou l'elaboració d'un manual de senyals, i també fa referència a les rutes d'interès excursionista amb l'objectiu de recuperar, conservar i fomentar el patrimoni viari tradicional i el seu entorn, així com facilitar la pràctica d'aquest esport.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.