Setmanari d'informació local - 138 anys

‘Límits de cristall: la discriminació també és violència’, un taller sobre art, violències i feminismes

L’activitat s’emmarca en el Dia Internacional contra les Violències Masclistes

15383

Malauradament les Illes Balears són la comunitat amb més taxa de víctimes de violència masclista per cada 10.000 dones en el marc de l’Estat espanyol. Una xifra que sobresurt de la mitjana estatal, amb una ràtio de 26 casos d’agressions masclistes en comparació amb els 17 produïts a la resta de territoris, segons el darrer informe publicat pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ).  

Enguany el taller ‘Límits de cristall: la discriminació també és violència. Un taller sobre art, violències i feminismes’ cerca sensibilitzar i conscienciar de la xacra social que vivim actualment mitjançant l'anàlisi i l'acostament d'obres de dones artistes compromeses en la lluita contra la violència masclista.

Es tracta d’una activitat formativa vinculada a l'exposició I want to be, de Carmela García, que es durà a terme al Casal Solleric (Palma) el pròim 24 de novembre a les 17.00 hores i que preten analitzar els sistemes de representació, la càrrega antropològica i la construcció social de les dones. Les seves fotografies de dones i la seva representació escenogràfica posen imatge i forma a una violència transparent de misogínia que és subjacent a les diferents cultures al llarg de la història. El canvi cap a la igualtat resideix en la consciència, la sensibilització i la integració de la diferència de forma normalitzada.

Metodologia
Durant les dues primeres hores abordarem l'art des d'una mirada feminista. Segons han recordat, el feminisme és un conjunt heterogeni d'ideologies que tenen com a objectiu la igualtat de drets entre tots els éssers humans. Es reflexionarà sobre l’androcentrisme, incloent els antics i actuals límits del sostre de vidre, i coneixerà l'obra d'artistes que, en les últimes dècades i des de posicions polítiques compromeses, qüestionen les desigualtats de gènere i la normativitat, i tracten qüestions com l'autonomia dels cossos, la diversitat i dissidència sexual, les violències o les cures, entre altres.

Contagiades de l'esperit creatiu i subversiu de l'artista, en la segona part del taller pes proposarà a les i els participants la creació conjunta, que consistirà en una dinàmica participativa amb la qual s'experimentarà utilitzant les eines i el llenguatge de l'art contemporani per generar innovació social. «L'objectiu serà promoure una vivència que materialitzi i reflecteixi les diferents visions, emocions i experiències sobre el que s’haurà treballat en la primera part», han dit. En la sessió es farà ús de la poètica de la llum i el visible i, partint de les fotografies de Carmela García, «s’esgranarà l'invisible, els límits, les transparències, els vels i les revelacions».

Inscripcions: solleric@palma.cat

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.