Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS per Mallorca denuncia la «perillosa actitud» de l'Estat espanyol davant el canvi climàtic

17587
MÉS per Mallorca denuncia la «perillosa actitud» de l'estat espanyol davant el canvi climàtic. | MÉS per Mallorca

MÉS per Mallorca ha denunciat aquest dissabte la «perillosa actitud» de l'Estat espanyol davant el risc que suposa el canvi climàtic. «El govern que dirigeix Mariano Rajoy, ignora absolutament aquesta amenaça que posa en perill la productivitat dels ecosistemes naturals i el desenvolupament econòmic i social, la salut i benestar de la humanitat», ha assegurat la formació.

En aquest sentit el diputat ecosobiranista Josep Ferrà ha explicat que «el canvi climàtic ja no és una notícia del telediari on es veu el termòmetre que puja un parell de graus. Ara tothom percep clarament com s'ha modificat les estacions. La població està conscienciada i preocupada i vol un compromís que per part del Govern central no arriba».

A finals del 2015 Rajoy, va anunciar que aprovaria una llei de canvi climàtic i que l'Estat espanyol augmentarà substancialment les ajudes per a la reducció d'emissions. Rajoy va fer aquest anunci a la conferència mundial sobre canvi climàtic COP21 a París. «L'any següent a la mateixa cimera mundial, a Marràqueix ho va tornar a prometre i encara estem esperant», ha assenyalat Ferrà.

«L'Estat espanyol tampoc té en compte el compliment del Protocol de Kyoto que estableix la necessitat de reduir les emissions de gasos. Mentre els països desenvolupats han intensificat la implantació de plaques solars, el govern del PP ha imposat l'Impost al Sol i es penalitza l'energia solar. Només s'explica per la subordinació del govern espanyol a les grans companyies energètiques. Fa una setmana el Parlament Europeu s'ha pronunciat clarament en contra de l'impost al sol. Els eurodiputats han votat a favor de l'autoconsum d'energies renovables sense haver de pagar cap taxa de forma aclaparadora: 594 vots a favor i només 69 en contra -vots del PP i de la dreta-», ha assegurat. 

El model contrari al de l'Estat espanyol és el de les Illes Balears, que creu en l'Acord de París i en la necessitat de fer via cap al canvi de model energètic. «La Unió Europea ens diu que les illes hem de ser líders en transició energètica. Hem plantejat el tancament programat i progressiu de la central de carbó d'Es Murterar començant el 2020. Madrid diu que no, i ara ens n'anirem a Brussel·les a denunciar-ho» ha assegurat Joan Groizard, enginyer i actualment director general d'energia i canvi climàtic.

Alhora Groizard ha explicat que s'està preparant una llei de canvi climàtic i transició energètica, «redactada partint d'un llarg procés participatiu que duim des del principi de la legislatura. Estam a punt de presentar l'esborrany. El Govern d'Espanya fa temps que n'anuncia una en l'àmbit estatal, però de moment l'únic que veim és que aposten pel carbó», ha assenyalat.

Josep Maria Rigo també ha denunciat que amb l'impost al sol i la llei Montoro els municipis pateixen una doble penalització. «Els ajuntaments són la institució que més directament en pateix les conseqüències del canvi climàtic i haurien de ser -assenyala Rigo- també els grans executors de les polítiques per combatre'l». «Malgrat això les lleis Montoro intervenen les hisendes locals i els dificulta fer inversions en eficiència energètica i energies renovables. Mentrestant, això sí, es veuen obligats a pagar unes altíssimes factures energètiques dels seus serveis públics i no poder fer aquelles Inversions que permetrien disminuir-ne la despesa», ha assegurat.

La proposta de MÉS per Mallorca i dels AcordsPelCanvi és «seguir avançant cap a una democratització del sistema energètic». «No només que puguem generar part de la nostra energia a la nostra teulada, que ja estam facilitant, sinó que comunitats, grups de veïns o fins i tot municipis es puguin convertir en petits productors energètics», ha explicat Groizard qui també destaca l'aposta per impulsar una «relocalització» de l'energia: fer servir recursos d'aquí (Sol, vent i mar), amb doblers d'aquí (inversió local), perquè repercuteixi en l'economia local (llocs de feina, creixement de sectors econòmics que permetin una diversificació de l'economia). «Això ens dóna més sobirania energètica perquè no siguem tan dependents de la situació geopolítica de fora (sigui a Madrid, Washington o Bagdad)», ha conclòs.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.