Setmanari d'informació local - 138 anys

La investigació de 139 incidents violents en defensa de la unitat d’Espanya a Mèdia.cat

18001

Aquest dijous s’ha presentat públicament la setena edició de l’Anuari Mèdia.cat dels Silencis Mediàtics, una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils que treu a la llum una sèrie de reportatges en profunditat sobre temes silenciats o maltractats pels mitjans corporatius.

La publicació obre amb una investigació del fotoperiodista especialitzat en extrema dreta Jordi Borràs. A ‘En nom d’Espanya’ hi trobem un recull dels 139 incidents violents amb motivació política en defensa de la unitat d’Espanya que han tengut lloc al Principat entre el 8 de setembre i l’11 de desembre de 2017 (sense incloure les agressions per part de les forces de seguretat de l’estat espanyol el dia 1 d’octubre). D’aquest total, 86 són agressions físiques que van deixar 101 víctimes amb ferides de diferent consideració; les altres són de diverses tipologies i recullen un mínim de dos casos de violència sexual.

L’Anuari també publica un reportatge de la periodista Nora Miralles titulat ‘El capital català que construeix l’Europa fortalesa’, que explica com diverses empreses amb una forta presència als Països Catalans són algunes de les principals beneficiàries dels fons europeus de seguretat i control de fronteres d’agències com Frontex. Per exemple, Indra, que ha obtingut més de 109 milions d’euros en contractes. "En seleccionar quins temes investigàvem en aquesta edició ens vam adonar que fins i tot en relació a les qüestions més presents als mitjans, com el procés polític de Catalunya o les dificultats de migrants i refugiats per arribar a Europa, hi ha aspectes silenciats que calia tractar a l'Anuari", ha explicat la coordinadora del projecte, la periodista Elisenda Rovira.

Els altres reportatges d’aquesta edició aborden l’escàs control de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona; l’afectació de la mala alimentació en la salut dels més desafavorits; les dificultats per a la remunicipalització de l’aigua a la Catalunya del Nord i la figura de Manuel de Pedrolo. Altres temes, com l’enginyeria fiscal del clan Matutes a Eivissa; l’explotació dels collidors de cítrics al camp valencià; la diversitat afectiva al món no urbà i els lloguers desorbitats que fundacions del tercer sector paguen a empreses participades per elles mateixes; s’han publicat en avançat al web de l’Anuari durant els darrers mesos.

L’Anuari inclou també sis articles d’anàlisi a càrrec d’experts que reflexionen sobre qüestions que han marcat el periodisme al nostre país durant el 2017. Per exemple, la crítica televisiva Mònica Planas analitza com l’antiindependentisme va condicionar el tractament dels atemptats a Barcelona i Cambrils. Altres articles analitzen el repte de frenar el discurs d’odi sense caure en l’autoritarisme, les agressions i vulneracions a la llibertat de premsa i d’informació dels darrers mesos, les relacions entre periodisme i política, el naixement d’À Punt Mèdia i els reptes pendents per a assolir un periodisme feminista. Finalment, sis almanacs temàtics recullen alguns dels titulars més controvertits i tractaments més polèmics que s’han pogut veure als mitjans de comunicació.

La setena edició de l’Anuari es podrà trobar a les llibreries d’arreu dels Països Catalans i també es pot descarregar en pdf al web www.media.cat/anuari. El projecte és possible gràcies a una campanya de microfinançament, que aquest any va recollir 8.980 euros de 351 mecenes. També compta amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Fundació Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. A més, hi participen sis universitats amb estudis de Periodisme, alumnes de les quals participen en l’elaboració dels reportatges: la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Lleida, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull, la Universitat de València i la Universitat de Vic.

L’Anuari s’ha presentat aquest dijous al Col·legi de Periodistes de Catalunya en un acte amb Neus Bonet, degana; Xesca Oliver, presidenta de la Fundació Catalunya; Ferran Casas, president del Grup Barnils; Elisenda Rovira, coordinadora de l’Anuari i Jordi Borràs, autor del reportatge “En nom d’Espanya”.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.