Setmanari d'informació local - 138 anys

El ple del Parlament rebutja la proposició de la presó permanent revisable

18147

El ple del Parlament ha rebutjat aquest dimarts una proposició no de llei (PNL) presentada pel PP, per donar suport a la figura de la presó permanent revisable.

La iniciativa ha estat rebutjada amb 19 vots a favor, 30 en contra i cinc abstencions. PSIB, MÉS i Podemos han explicat que consideren que la presó permanent revisable, que qualifiquen com un «eufemisme» de la cadena perpètua, contradiu el principi constitucional de reinserció. A més, han acusat el PP de «populisme» i d’«utilitzar les víctimes».

L'encarregat de defensar la moció ha estat el diputat del PP Juan Manuel Lafuente, que ha mantingut que la presó permanent revisable «es va fer més necessària amb la derogació de la doctrina Parot».

«El que és permanent és el dolor de les víctimes, els pares dels assassinats. Per moltes lleis que aprovem, per moltes lleis que s'imposin, no hi cap la revisió», ha argumentat el diputat, que ha recordat les enquestes que recolzen la figura.

Segons el PP, «no es tracta de promoure una cadena perpètua» sinó de «protegir la societat de delinqüents excepcionalment perillosos». Ciudadanos havia plantejat una esmena que no ha estat acceptada pel que no ha donat suport a la PNL. El portaveu, Xavier Pericay, ha manifestat que des del partit es proposen reformar la presó permanent revisable «per corregir les seves deficiències i garantir el compliment íntegre i efectiu de les penes en els casos d'especial gravetat». «La gran llacuna del sistema penal és que alguns condemnats per delictes greus puguin obtenir un tercer grau als pocs anys d'haver entrat a la presó», ha postil·lat Pericay. Per la seva banda, el diputat del PI Josep Melià ha recalcat que els experts coincideixen que l'augment de les penes «és purament simbòlic» pel que «no té efectivitat pràctica» per reduir la criminalitat. També ha acusat al PP d'escoltar les enquestes només «quan estan d'acord» amb els seus plantejaments.

Així, el PI i Ciudadanos s'han abstingut i la resta de partits han votat en contra. La diputada de Podemos, Marta Maicas, ha afirmat durant el debat que la presó permanent posa en qüestió l'Estat de Dret i «converteix en llei l'excepció en lloc d'atendre al principi de reinserció».

A més, Podemos ha acusat el PP de no impulsar polítiques per solucionar el masclisme i «que no tornin a repetir-se fets» com els de l'assassinat de Diana Quer. «Les volem vives i no mortes amb les presons plenes», ha conclòs. Des de MÉS per Mallorca, el diputat Biel Barceló ha acusat el PP de «populisme» i de «mediatitzar l'opinió pública» per donar suport a aquesta mesura «que no és més que un eufemisme de la cadena perpètua».

En la mateixa línia s'ha expressat el diputat de MÉS per Menorca Josep Castells, que ha retret al PP la seva «instrumentalització del Parlament» i recordant que la comunitat autònoma no té competències en matèria penal.

Finalment, la diputada del PSIB, Maria José Camps, ha censurat que el PP utilitzi el «dolor de les víctimes» i caigui en la «fal·làcia de la no reinserció» per «tapar les seves vergonyes i recuperar vots perduts». «És justícia o és venjança?», s'ha preguntat. La PNL també cercava instar els grups parlamentaris amb representació al Congrés dels Diputats al fet que reconsideressin la seva postura sobre la derogació de la presó permanent revisable i traslladar aquests acords al Ministeri de Justícia, a més dels grups polítics del Congrés i el Senat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.