Setmanari d'informació local - 138 anys

Picornell: «Hem d'aprofundir en l'autogovern a través de la reforma de l'Estatut»

18695

El president del Parlament, Baltasar Picornell, ha reivindicat aquest dijous la reforma de la Constitució i l'Estatut d'Autonomia durant el seu discurs pel Dia de les Illes Balears.

El president de la Càmbra ha fet un discurs durant l'acte institucional que ha tengut lloc en el Parlament, en el qual ha defensat l'eliminació dels aforaments de càrrecs polítics perquè «generen un greuge comparatiu amb la resta de la societat difícilment justificable». Per això ha confiat que «passin a la història» durant aquesta legislatura.

Reforma de l'Estatut i de la constitució espanyola

Picornell ha animat a les autoritats i diputats presents a «acostar-se a la ciutadania» i per a això ha apostat per la supressió dels aforaments, cosa per la qual serà necessari modificar l'Estatut d'Autonomia, «prova que les normes no han de ser fixes ni poden ser una fi en si mateixes, sinó una eina per dibuixar la societat canviant».

Recordant que algunes de les lleis aprovades pel Parlament han estat qüestionades pels tribunals, Picornell ha defensat «la definició d'un nou model territorial» i aprofundir «en l'autogovern a través de la Reforma de l'Estatut» per garantir les «aspiracions com a poble» de les Illes.

En la mateixa línia, el president del Parlament ha reivindicat la necessitat de reformar la Constitució perquè «la societat actual ha canviat» i no és la mateixa «que fa 35 anys». Així mateix, ha insistit que «les normes han de ser capaces d'adaptar-se a les demandes de les societats que governen».

Picornell ha reconegut que la Constitució «ha permès un llarg període de desenvolupament» però «el moment polític actual exigeix respostes». «La meva generació no la va votar, i ja no som tan jove», ha afegit.

Per això, ha demanat «revisar i actualitzar» tot el que «no ajudi a construir un projecte comú» perquè «la societat ho demana». «No podem estar 40 anys més a fer-ho», ha avisat Picornell.

Corrupció

En diverses ocasions al llarg del seu discurs el president del Parlament ha fet al·lusió a la corrupció política, que ha «creat una bretxa entre la política i la ciutadania» i «desafecció».

Picornell ha subratllat que els ciutadans «han augmentat el seu nivell d'exigència i la tolerància ha aconseguit un nou límit» i ha lamentat el «cost massa alt» dels casos de corrupció, tant econòmica com políticament.
Segons Picornell, la corrupció «ha frenat el desenvolupament econòmic i social» de Balears perquè «massa milions d'euros» s'han vist «perduts i malversats absurdament», cosa que «es tradueix en retallada de beneficis per a la ciutadania» i genera una «pèrdua de confiança molt difícil de recuperar». Per això, ha aplaudit la creació de l'Oficina Anticorrupció.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.