Setmanari d'informació local - 138 anys

Amics de la Terra considera «ambicioses» les propostes de l'avantprojecte de la llei de residus

18783

Amics de la Terra ha qualificat «d'ambicioses» les propostes a l'avantprojecte de la llei de residus i sòls contaminats de les Balears, i els ha considerat «un pas important cap a la reducció de residus i el seu correcte tractament», però ha presentat diverses al·legacions de millora com la proposta d'afegir, en relació a la transparència econòmica, un article perquè les empreses concessionàries que gestionen els residus tenguin l'obligació de presentar anualment un resum dels seus beneficis i pèrdues, que serà «públic i fàcil d'entendre per part dels ciutadans».

El col·lectiu ecologista ha criticat també la falta de mesures respecte a l'impacte que la gestió i tractament dels residus té en la producció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle. Així mateix, han assenyalat que «aquesta omissió està en contradicció amb la nova Llei de Canvi Climàtic que presumiblement fa molta èmfasi en les emissions provocades per cada sector».

A més, l'organització ha considerat positiu que els municipis puguin posar en marxa entre les seves competències el tractament de la fracció orgànica, evitant així el transport de materials i els consums i les emissions que es deriven. En aquesta línia, Amics de la Terra ha proposat que «no s'ha de limitar aquesta possibilitat només als ajuntaments, sinó que s'hauria d'obrir aquesta possibilitat a les empreses, agricultors i col·lectius, que tenen capacitat i voluntat de fer compost localment en planta petita».

El col·lectiu ha demanat «la retirada de la disposició transitòria primera, perquè pot fer inviable aquesta possibilitat perquè condiciona la posada en marxa de les plantes noves en l'equilibri econòmic o financer de les concessions administratives vigents». Amb aquesta condició, han cregut que «les concessionàries actuals poden dificultar les noves instal·lacions que li poden fer la competència».

D'altra banda, l'organització s'ha mostrat en contra «d'ampliar la capacitat de la metanització actual de la matèria orgànica recollida selectivament», ja que el procés de metanització «redueix la seva qualitat», han afegit. A més, l'associació ha sol·licitat que la llei aposti «fermament» per la instal·lació dels sistemes de dipòsit, devolució i tornada per als envasos de begudes i que no traslladi la decisió de la seva implantació als Consells Insulars.

Actualment, la recuperació dels envasos usats se situa entre un 30 i un 40 per cent, mentre que en països amb un sistema de dipòsit i tornada, la recuperació d'envasos ascendeix al 95 per cent, han informat. Respecte a la importació de residus per eliminar a les Illes, Amics de la Terra ha demanat que «es prohibeixi no només per al tractament en plantes públiques com proposa el text de la llei, sinó també en plantes privades».

Finalment, han sol·licitat que en el cas del trasllat de residus d'altres Comunitats, aquest no impliqui una ampliació de les infraestructures existents.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.