Setmanari d'informació local - 138 anys

Els ciutadans de totes les illes ja no seran tractats com a turistes en el transport de l'EMT

19185
Els ciutadans de totes les illes ja no seran tractats com a turistes en el transport de l'EMT. | dBalears/Arxiu

L'any 2016, a instàncies de MÉS per Menorca, es va introduir en la Llei de capitalitat de Palma una disposició sobre els costos d'insularitat derivats de la localització a la capital balear de serveis públics de la CAIB, com l'Hospital de Son Espases o la Universitat de les Illes Balears.

Posteriorment, a través dels Acords per Menorca, aquesta motivació va ser incorporat com a primer punt dels compromisos d'estabilitat entre MÉS per Menorca i el Govern de les Illes Balears.

Tal com ha anunciat aquest dissabte la formació ecosobiranista, ara, a la fi, es posa en marxa la mesura que beneficiarà a tots els menorquins, eivissencs i formenterers que es desplacen a Palma, pel motiu que sigui, o que resideixen temporalment a Mallorca per motiu d'estudis. «A la fi menorquins, eivissencs i formenterers pagarem com a residents per accedir a serveis públics que són de tots, també nostres», ha explicat Nel Martí, diputat i portaveu de MÉS per Menorca. «Anar a Son Espases o a la UIB no és fer turisme».

Efectivament, a partir de dia 1 de juny els menorquins (i eivissencs i formenterers) pagaran a l'L1 com a residents (1 €) i no com a turistes (5 €), i els estudiants de Menorca (Eivissa i Formentera) tindran accés a les mateixes bonificacions que la resta d'estudiants de Palma, per a cursar a la UIB, que és la universitat de tots els residents a les Illes Balears.

«Fins ara, encara que sembli increïble, açò no era així. Només en alguns casos la bonificació als estudiants era possible perquè un ajuntament assumia el cost dels seus estudiants, però afectava sols als estudiants del municipi i assumia la despesa l'ajuntament. Aquesta situació era clarament injusta i discriminatòria. Els costos de la insularitat entre illes no l'han de pagar els ajuntaments, sinó el Govern de les Illes, i ha d'afectar a tothom», ha explicat Martí.

Des de MÉS per Menorca han expressat la seva «satisfacció» pel compliment dels acords i per aquesta passa que suposa incorporar en la Llei de capitalitat les externalitats que afecten la resta d'illes. «Perquè concentrar serveis a Mallorca i a Palma pot tenir sentit, però s'ha de garantir sempre l'accessibilitat i la igualtat d'oportunitats per a la resta d'illes», ha sentenciat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.