Setmanari d'informació local - 138 anys

Turull no menciona la República i demana diàleg a l'Estat espanyol

19353

El candidat a la Presidència de la Generalitat, Jordi Turull (JxCat), ha demanat aquest dijous diàleg de «govern a govern» al president del Govern espanyol Mariano Rajoy, i ha exigit que s'escolti a la ciutadania que reclama la independència de Catalunya.

«Per què ara no es pot parlar?», ha preguntat en el seu discurs en la sessió d'investidura (que no prosperarà aquest dijous després de l'anunci de l'abstenció de la CUP), i Turull també ha destacat el compromís del poble de Catalunya amb l'enteniment que ell vol representar si és president.

Ha assegurat que si assumeix el càrrec tornarà a oferir asseure's en una taula amb el Govern espanyol, encara que la gent digui «que és com copejar-se contra un mur», i ha advertit que no seria democràtic no escoltar el que els catalans manifestaren en les eleccions catalanes.

«Diàleg, diàleg, diàleg, que no vol dir feblesa ni renúncia», i ha lamentat que no es pugui dur a terme ara, mentre que es va poder dialogar entre el primer president del Govern democràtic de la Transició, Adolfo Suárez, i el president de la Generalitat. Per això, després de la intervenció de l'autogovern a través de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola, Turull s'ha preguntat per què l'Executiu espanyol rebutja obrir el diàleg amb representants públics que defensen l'independentisme.

«Per què un president investit per aquesta càmera no pot parlar amb el president Mariano Rajoy?», ha preguntat després de recordar que les formacions independentistes guanyaren la majoria parlamentària en els darrers comicis. Les reivindicacions de diàleg per part dels darrers governs catalans s'han repetit des que el llavors president Artur Mas va demanar negociar amb el Govern espanyol el sistema de finançament català.

Ha afegit que, des de llavors, s'han repetit intents d'acostament que no han fructificat perquè el Govern espanyol entén que no es pot negociar el que no cap en la Constitució espanyola, mentre des de Catalunya s'exigeix que escoltar «el clam» popular dels darrers anys.

«Diàleg, negociació i acord, però per dialogar cal escoltar i fins ara no han volgut. Oferim solemnement voluntat de diàleg a l'Estat espanyola», ha incidit Turull, que ha assegurat que Catalunya serà un lloc de ciutadans lliures, conscients dels seus drets i deures i capaç de defensar-los. Ha dit que el diàleg és part de la democràcia i ha dit: «Només s'avança mirant cap a davant. Som a punt per al diàleg acceptant el mandat democràtic del 21 de desembre. No hi ha alternativa democràtica a la democràcia mateixa. L'alternativa a la democràcia és la tirania».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.