Setmanari d'informació local - 138 anys

Presentació de la 'Carta Franquesa' atorgada per Jaume I als nous pobladors de Mallorca

20025

L'Arxiu del Regne de Mallorca celebrarà aquest dijous 19 d'abril a les 18.00 hores la tercera edició del document del mes amb la 'Carta Franquesa' (1 març de 1230), que va ser atorgada per Jaume I als nous pobladors de Mallorca.

Aquesta activitat, organitzada per l'Arxiu del Regne de Mallorca i impulsada per la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, pretén donar a conèixer els principals documents conservats en la Institució i complir així el compromís de difondre entre la ciutadania el patrimoni documental de les Illes, segons ha informat el Govern.

Entre 1229 i 1287 es va desenvolupar el cicle de la Conquesta de les Balears. Madina Mayurqa va caure el 31 de desembre del 1229, i la resta de Mallorca es va sotmetre completament el 1232. A principis de l'any 1230, Jaume I va atorgar als nous pobladors de l'illa la 'Carta de Franquesa', el veritable document fundacional del nou regne de Mallorca.

Aquesta carta s'inscriu en una llarga successió d'actes jurídics similars, emesos a Catalunya des de l'any 1148, que tenien per objecte estimular l'assentament de pobladors als territoris conquistats als musulmans. En aquest sentit, en la carta mallorquina s'estableix, d'una forma manifesta, el principi de la llibertat personal dels pobladors.

La 'Carta de *Franquesa' conté importants disposicions en aspectes polítics, de propietat i llibertat en la transmissió dels béns i de supressió de la pesada malla de drets i imposts arbitràries que gravaven, en àmplies zones de Catalunya, les economies camperoles.

En matèria de justícia, s'estableix el paper del rei com a garant d'un sistema amb dos jutges ordinaris (l'alcalde i el *veguer), i la protecció dels drets individuals en el tema de la retenció sense judici previ; així doncs, queden bandejats els denominats mals usos senyorials.

El document del mes és una activitat amb assistència lliure. Posteriorment, els assistents poden fer una visita guiada per les instal·lacions del centre.

Finalment, les persones interessades a participar en aquesta activitat, que té una durada aproximada d'una hora, es poden inscriure enviant un missatge electrònic a arm@arxregne.caib.es o cridant al 971 17 73 57. Les places són limitades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.