Setmanari d'informació local - 138 anys

La consellera Fanny Tur presideix l’acte de lliurament dels Premis Sant Jordi de l’IEC

20169

La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, ha presidit amb Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), i Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona, l’acte de lliurament dels cinquanta-quatre guardons dels Premis Sant Jordi 2018 de l’IEC, que s’han lliurat aquest divendres 20 d’abril, a les dotze del migdia, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut.

La consellera ha volgut «agrair a l'IEC la convidada i el seu compromís amb la llengua i cultures catalanes. Vull donar l'enhorabona a tots els premiats, són guardons que fomenten la visibilitat i l'aportació de la dona a la nostra societat». Fanny Tur, a més, ha destacat que els guardons «que porten noms de premis d’homentos de les Illes, com Francesc de Borja Moll, alguns han estat per a investigadors de les Illes Balears».

L’enginyera industrial Laura Tremosa, qui ha parlat en nom dels premiats, ha estat reconeguda amb el Premi Creu Casas de l’Institut d’Estudis Catalans «per la seva trajectòria i exemple com a model i mentora en el sector de les carreres tècniques, un àmbit hostil per a les dones en els anys seixanta i setanta». Enguany és la primera edició del Premi Creu Casas de l’IEC, creat per a promoure les dones que conreen la ciència, i que té dues modalitats: la primera s’ofereix a una dona en reconeixement de la seva trajectòria en tasques de divulgació i aproximació de la tecnologia a l’alumnat femení en qualsevol àmbit (enginyeria, arquitectura, informàtica, telecomunicacions, etc.), i la segona s’atorga a un grup de treball liderat per una dona que hagi desenvolupat metodologies d’apoderament de les dones o d’ensenyament per a captar el talent femení en els camps esmentats, el qual ha estat concedida a l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues a Catalunya (AMIT-CAT).

Aquest és un dels cinquanta-quatre guardons que inclou el LXXXVII Cartell de premis i borses d’estudi de l’IEC, que enguany suma més de cent setanta-tres mil euros en premis. Com cada any, destaca també el Premi Prat de la Riba, que ha estat concedit a Ivan Armenteros per l’obra L’esclavitud a la Barcelona del Renaixement (1479-1516). Un port mediterrani sota la influència del primer tràfic negrer. Es tracta de l’estudi d’un fenomen històric global centrat en Catalunya i Barcelona, del qual el jurat ha valorat «el tractament aprofundit d’un tema poc conegut del gran públic i confegit de manera innovadora, que dona una panoràmica completa i molt acurada del fenomen de l’esclavatge a casa nostra».

Els Premis Sant Jordi tenen una llarga tradició històrica i contribueixen a assolir la finalitat de l’IEC de promoure l’alta investigació científica, principalment la de tots els elements de la cultura catalana.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.