Setmanari d'informació local - 138 anys

Prop de 4.000 estudiants es presenten a les proves de Batxillerat d'Accés a la Universitat

21493

Al voltant de 3.800 estudiants de les Balears es presentaran enguany a les Proves de Batxillerat d'Accés a la Universitat (PBAU) que tendran lloc els dies 5, 6 i 7 de juny i els dies 10, 11 i 12 de juliol, en convocatòria extraordinària. Segons ha informat la Universitat de les Illes Balears (UIB), els alumnes entraran a les aules a les 08.45 hores i començaran les proves a les 09.00 hores.

Les proves es realitzaran en els punts d'examen següents Campus universitari de Palma, IES Isidor Macabich d'Eivissa, IES Marc Ferrer de Formentera, IES Berenguer d'Anoia d'Inca, IES Mossèn Alcover de Manacor i IES Josep Miquel Guàrdia de Menorca. La novetat d'enguany és que les proves extraordinàries tendran lloc al juliol i no al setembre, com s'havia fet fins al moment.

Característiques d'avaluació
El Ministeri espanyol d'Educació, Cultura i Esport va publicar el passat mes de gener en el Butlletí Oficial de l'Estat l'ordre per la qual regula les característiques que tendrà l'avaluació de Batxillerat per a l'accés a la Universitat, una prova amb un disseny similar a la realitzada l'any passat i a l'antiga Selectivitat.

Així, la prova només serà obligatòria per als alumnes que vulguin estudiar un Grau universitari, que s'examinaran exclusivament de les assignatures de  curs de Batxillerat complint una sèrie d'objectius d'aprenentatge establerts, i les qualificacions del qual es calcularan ponderant un 40% la nota de la prova, que se supera amb un 4 sobre 10, i un 60% la de l'etapa. El resultat haurà de ser igual o superior a 5 per poder accedir a la Universitat.

S'introdueixen altres novetats, com que els estudiants podran pujar nota examinant-se d'una segona llengua estrangera a més de la qual els sigui obligatòria, una prova voluntària que la universitat podrà tenir en compte en els seus processos d'admissió. De fet, els centres universitaris podran fixar-se per seleccionar a l'alumne en la nota que ha obtengut en alguna matèria en particular, més enllà de la mitjana obtenguda, en funció de l'itinerari que hagi escollit.

També es podrà millorar la nota examinant-se d'almenys, dues matèries optatives de segon curs o presentant-se a successives convocatòries de la prova, en aquest cas, la nota que es tendrà en compte serà la més alta que s'obtengui. La superació de la prova general tendrà valor indefinit i les qualificacions dels exàmens que s'hagin realitzat per pujar nota es guardaran dos cursos acadèmics a partir de la seva superació, tant si es realitzen en finalitzar el curs vigent com si es van fer en l'anterior, segons l'ordre publicada pel Ministeri.

Es manté el disseny de les proves en relació amb l'any passat, amb un examen per matèria d'un mínim de dos i un màxim de 15 preguntes, una durada de 90 minuts, i una puntuació repartida al 50% entre les preguntes tipus test i les de resposta oberta.

Igual que en la convocatòria del curs passat, l'ordre ministerial recull la matriu d'especificacions de cada matèria a examen, és a dir, els estàndards d'aprenentatge avaluables i que pesaran un 70% en la qualificació de cada prova. No obstant això, dins de cada assignatura hi ha temes que tenen més pes i temes que valen menys a l'hora de 'sumar' en aquest 70%.

A història, el franquisme i la democràcia 'compten' menys
En el cas de l'assignatura d'Història d'Espanya, per exemple, els contenguts s'han organitzat en cinc blocs i el que té un major pes, que ascendeix al 25%, és el corresponent al coneixement de la crisi de l'Antic Règim, la construcció de l'Estat Liberal (1833-1874), la Restauració Borbònica, i les transformacions econòmiques del segle XIX.

Mentre, el bloc sobre el coneixement de la Dictadura Franquista (1939-1975) i la Normalització Democràtica d'Espanya i Integració a Europa (des de 1975), que aborda assumptes com a ETA, el Govern d'Adolfo Suárez o les preautonomies de Catalunya i el País Basc, té un pes del 15%. És, de fet, el bloc amb un menor pes relatiu sobre l'avaluació global d'Història d'Espanya, ja que, la resta de les àrees, com la Prehistòria, l'Edat Mitjana, o la Segona República i la Guerra Civil tenen assignat un 20%.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.