Setmanari d'informació local - 138 anys

Quim Monzó rep el 50è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

21501

L'escriptor Quim Monzó, que ha rebut la nit d'aquest dilluns el 50è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes d'Òmnium Cultural en el Palau de la Música, ha recordat quan després de la Guerra Civil va caldre portar-se autors a l'exili, i s'ha demanat si algun dia caldrà tornar a «escapar de la injustícia, l'opressió i la tirania».

L'acte ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent. En la seva entrada han rebut un llarg aplaudiment al crit de 'Llibertat' per part dels assistents, entre els quals s?hi trobava el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la nova consellera de Cultura, Laura Borràs. Han acabat entonant 'Els Segadors', al crit de 'Llibertat presos polítics' i 'Independència'.

El premiat ha començat dient: «Sé que he de dir alguna cosa, perquè no pot ser que agafi el premi i me?n vagi a la meva casa». Ha dit que si escau tot va començar en els seus inicis, dels quals no recorda gens perquè, ha bromejat, va néixer escanyat del cordó umbilical, i ha dit que si hagués nascut ara potser seria 'youtuber', «la qual cosa no és diferent a fer teatre», i ha recordat que en la seva infància a les cases hi havia una ràdio i prou.

Missatge per carta

El president de l'entitat, Jordi Cuixart, ha lamentat a través d'una carta no poder estar present en un acte d'amants de «la cultura i la llibertat», i ha destacat que la paraula és la seva finestra al món, i que les cartes que li envien a presó nodreixen la memòria col·lectiva de Catalunya. Cuixart ha destacat que l'antídot cap al totalitarisme «sempre serà la cultura», i ha agregat que els qui li escriuen cartes converteixen els murs de la presó en parets de critall.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.