Setmanari d'informació local - 138 anys

Troben posidònia morta a 19 de les 34 cales del litoral d'Eivissa

22775

El Consell d'Eivissa ha presentat la primera fase del diagnòstic sobre les afeccions del turisme nàutic en la posidònia que recull que a 19 de les 43 cales estudiades s'ha detectat la presència d'àrees de mata morta de posidònia oceànica. Segons han informat, no presenten una superfície molt extensa i destaca la presència a Talamanca, badia de Portmany i badia de Santa Eulària, amb una superfície al voltant del 5 per cent sobre el total de la posidònia.

Les raons d'aquesta regressió es poden adscriure a diversos factors entre els quals destaca el fondeig de les embarcacions en zones succintes i la presència d'emissaris o altres estructures que determinen canvis en les característiques fisicoquímiques de la columna d'aigua del fons.

El conseller insular d'Economia, Hisenda, Medi ambient i Medi Rural i Marí, Gonzalo Juan, ha explicat aquest dijous que aquest treball es va encarregar per «la necessitat d'ordenar el litoral, amb l'objectiu de protegir als nostres fons marins dels impactes per fondeig massificat sobre prades de posidònia oceànica». «Tenim un sector nàutic molt potent, que és molt important per a Eivissa, i mantenir aquest sector nàutic no ha de ser incompatible amb protegir el nostre mar. El que volem és una ordenació del sector», ha explicat Juan.

En la cartografia bionòmica els 43 àmbits d'estudi s'han reconegut un total de 14 hàbitats. Els hàbitats relacionats amb la presència de la fanerògama marina Posidònia oceànica representen gairebé el 50% del total del conjunt de la superfície dels 43 àmbits d'estudi. L'altra fanerògama detectada és Cymodocea nodosa, present en gairebé la meitat dels àmbits d'estudi, que també és una espècie protegida.

La UTE Serveis Tècnics d'Infraestructures i Medi ambient d'Eivissa, S.L. i Tecnoambiente, S.L. és l'encarregada d'aquest estudi, que es va adjudicar per un import total de 81.796 euros i una durada de 14 mesos. El treball ha consistit a determinar quins són els sectors litorals que presenten major freqüentació d'embarcacions fondejades, quina tipologia de fons es presenten en el conjunt d'aquestes àrees, per així relacionar els usos de fondeig amb les característiques o naturalesa dels tipus de fons marins: si són fons amb presència de posidònia, zones d'arena, presència d'altres comunitats marines, etc, i els seus efectes.

Ara l'adjudicatari haurà de proposar un sistema d'ordenació i zonificació, com per exemple, sectors d'exclusió de fondeig d'embarcacions, zones de fondeig permès o zones amb sistema d'ancoratge de baix impacte.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.