Setmanari d'informació local - 138 anys

Noves convocatòries d’ajuts per a fomentar l’ús del català en mitjans audiovisuals i esport

23833

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports convoca dues noves línies per fomentar l’ús de la llengua catalana, a través de la Direcció General de Política Lingüística. La consellera Fanny Tur les ha presentat aquest matí, acompanyada de la directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà.

La primera convocatòria, destinada als mitjans de comunicació audiovisuals (ràdios i televisions) que emeten en llengua catalana a les Illes Balears, permet completar els ajuts que des de la Conselleria ja es donen des del 2016 a la premsa escrita (premsa diària i local o de temàtica especialitzada), amb la incorporació posterior, el 2017, dels ajuts per a la transformació d’un mitjà cap a l’edició en llengua catalana. Així mateix, pel que fa als ajuts destinats a la premsa de caràcter local i a la de temàtica especialitzada escrites, aquestes han flexibilitzat les condicions per poder beneficiar més publicacions. De fet, la legislació vigent preveu l’establiment de mesures de suport i de foment dels mitjans de comunicació que usen el català (la Llei de normalització lingüística té, entre d’altres objectius, fomentar l’ús del català en tots els mitjans de comunicació social). Amb tot, la finalitat és contribuir a consolidar la presència i la difusió de la llengua catalana en l’àmbit audiovisual.

L’altra convocatòria que s’ha presentat pretén fomentar l’ús del català en un altre àmbit, l’esportiu, mitjançant una convocatòria que s’adreça a federacions i clubs esportius. També en aquest cas s’actua en sintonia amb allò que estableix el marc legal vigent.

MITJANS AUDIOVISUALS
En el cas de la primera línia, dotada amb 275.000 €, l’activitat subvencionada consisteix en l’emissió de programació de televisió o de ràdio en llengua catalana dins el territori de les Illes Balears durant l’any 2017.

L’import màxim que pot rebre cada beneficiari per cada línia és de 100.000 euros per a les televisions i de 30.000 euros per a les ràdios. L’import cert es calcula d’acord amb la puntuació que cadascun obtengui a partir de l’aplicació d’un barem distint per a ràdios i televisions.

Els beneficiaris han de complir els requisits següents:
Haver emès durant l’any 2017 i continuar l’emissió en el moment de publicació d’aquesta convocatòria.
Haver emès un mínim de 25 hores setmanals, excloent-ne ràdio fórmula musical, l’emissió de programes que s’hagin realitzat o s’estiguin realitzant per un altre mitjà i la repetició de continguts.
Haver emès en català almenys un 80 % de la seva programació, que s’ha d’ajustar a les normes de correcció lingüística.
En el cas de les emissores que emetin mitjançant desconnexions a les Illes Balears, els requisits esmentats s'han de complir per a aquestes desconnexions. Les emissores públiques estatals i autonòmiques de ràdio i de televisió queden excloses d’aquesta convocatòria.

Es subvencionaran les despeses derivades de les tasques de redacció (inclòs l’assessorament lingüístic), edició, comercialització i publicitat, així com les despeses derivades de la reparació i el manteniment de sistemes i equipaments.

El termini per presentar les sol·licituds és d’un mes comptador a partir del dia 5 ja que aquest 4 de setembre s’ha publicat la convocatòria al BOIB.

ÀMBIT ESPORTIU
Els nous ajuts per al foment de l’ús del català en l’àmbit de les federacions i els clubs esportius a les Illes Balears per a l’any 2018 estan dotats amb un màxim de 100.000 €. Aquesta convocatòria, fruit de la col·laboració i coordinació entre dues direccions generals de la Conselleria, Política Lingüística i Esports, pretén donar suport a les entitats que vulguin emprar també la llengua catalana per tal que el català esdevengui la llengua d’ús normal i habitual en les seves activitats, tant externes com internes. La comunitat esportiva contribueix a la normalitat lingüística.

La selecció de les entitats beneficiàries s’ha de fer mitjançant el procediment de concurs. S’aplicarà un barem per valorar les sol·licituds presentades. En cap cas, la subvenció concedida no podrà superar el 100 % de l’import de l’actuació presentada.

Les despeses subvencionables han d’estar compreses en el període entre l’1 de novembre de 2017 i el 31 d’octubre de 2018, i podran cobrir: retribucions del personal especialitzat en assessorament lingüístic, treballs tècnics d’assessorament lingüístic i traducció, despeses derivades de l’organització de cursos de llengua catalana i de tallers de terminologia específica de l’esport, despeses d’adquisició de material didàctic o publicitari en català, despeses de disseny i creació en català de la pàgina web de l’entitat esportiva i de les plataformes digitals de què pugui disposar, despeses derivades de la impressió de rètols indicatius de caràcter fix en català, i de l’edició de cartells i altres elements de caràcter no fix, despeses derivades de l’edició de material de formació i de vocabularis específics de l’esport, i despeses de l’organització d’altres activitats de foment de l’ús de la llengua catalana en l’àmbit de l’actuació de les entitats esportives.

El termini per presentar les sol·licituds d'aquesta convocatòria és de quinze dies hàbils des de l’endemà de la publicació d’aquesta convocatòria en el BOIB (es preveu que es publiqui aquest dissabte).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.