Setmanari d'informació local - 138 anys

Identifiquen una moneda encunyada a Eivissa entre el 125 i 75 aC trobada a Cerdanyola del Vallès

23863

L'escola de béns mobles de la Generalitat de Catalunya ha tornat al Museu d'Història de Cerdanyola del Vallès una moneda, trobada en el poblat ibèric de Ca n'Oliver a 2015, que s'ha descobert que va ser encunyada a Eivissa entre el 125 i 75 aC.

Es tracta d'una moneda púnica de bronze, molt usada en aquesta illa ja que era un lloc clau en el comerç cartaginès a la Mediterrània occidental i que es va encunyar des del segle IV aC, segons ha informat l'Ajuntament de Cerdanyola en un comunicat.

La peça, tal com han determinat els treballs, es va encunyar sota el domini romà a Eivissa i correspon a un 'semis', la meitat d'un 'as', que en l'actualitat correspondria a la relació d'un euro amb els 50 cèntims.

A l'anvers de la moneda es pot distingir la figura del déu Bes lluint una faldilla curta i subjectant en una mà un martell, i en l'altra una serp, a més són visibles les lletres álef i zain.

Al revers, que no s'ha conservat tan bé, hi ha la llegenda amb la llengua púnica Ybshm (Ebusim) i s'ha estimat que la peça va estar en circulació fins al segle I aC.

Aquesta troballa s'ha sumat a altres fets a Ca n'Oliver relacionats amb llocs com Roma, Cartago i Tarragona, entre d'altres.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.