Setmanari d'informació local - 138 anys

Els cossos trobats a la fossa de Marratxí podrien ser les cinc persones assassinades el 36

24195

La intervenció de la fossa de Marratxí, la primera prevista al calendari, ha finalitzat amb la troballa de tres cossos que, segons la directora de l'exhumació, Almudena García, correspondrien a les cinc persones assassinades a l'agost de 1936 per escamots franquistes.

Segons ha informat la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, «es tracta d'un enterrament col·lectiu on la disposició de cap per avall dels cossos fa pensar que corresponen a les persones assassinades que es tenia previst trobar».

No obstant això, una vegada finalitzada l'excavació, es faran els estudis pertinents per poder determinar la identitat dels cossos oposats. La intervenció de Marratxí s'ha fet a tres fosses situades en el cementiri municipal, on s'estima que hi ha sepultades un total de cinc persones.

Aquesta fossa es va documentar gràcies al treball de recerca de la professora Magdalena Jaume i l'arquitecte Josep Quetglas i s'espera trobar els cossos de Germà Ballester Janer, Miquel Marquet Perelló i tres homes més no identificats.

Visita d’Armengol

La presidenta del Govern, Francina Armengol, va visitar el dilluns el cementiri de Marratxí amb motiu de l'inici de l'exhumació de la fossa comuna de la Guerra Civil i va dir que era un dia «que val una legislatura» i en el qual es demostrava que «se segueix treballant per fer justícia».

Armengol va recordar que a l’Estat espanyol es va viure «una època negra en la qual s’assassinaren i es represaliaren» moltes persones «només pel fet de defensar les seves idees i la democràcia» i va demanar «perdó» perquè les administracions arriben «tardíssim a tantes famílies que ja no podran plorar als seus familiars, aquí on toca».

L'exhumació de la fossa de Marratxí s'ha pogut dur a terme a l'empara de la Llei de fosses aprovada en 2016 en el Parlament per unanimitat, i que, segons Armengol, posa a les Balears «a l'avantguarda a l'hora de fer justícia a la memòria de moltes famílies».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.