Setmanari d'informació local - 138 anys

La segona fase d’exhumació de la fosa de Montuïri comença aquest dimarts

24277

La segona fase d'exhumació de la fossa de Montuïri comença aquest dimarts, després que aquest passat dijous finalitzaran els treballs al cementiri de Marratxí, que havien començat el 17 de setembre.

Segons han informat, aquesta és la cinquena fossa que s'exhuma a les Balears per part del Govern, que ha informat que el calendari d'exhumacions per aquests pròxims mesos es veurà agilitzat per la rapidesa de la intervenció d'aquesta última excavació a Marratxí.

Des de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, han explicat que s'han recuperat quatre cossos corresponents a dues fosses comunes, una fossa de tres individus i una fossa individual.

La hipòtesi amb la qual es treballarà per identificar-los és que la fossa de tres d'ells es correspon a uns veïnats de Pollença que podrien ser Miquel Marquet Perelló, Joan Cerdà Ensenyat i Joan Genestar Torrandell, tot i que falta confirmar-ho a través de les proves d'ADN que es duran a terme els pròxims mesos.

Tal com han explicat, a hores d'ara no se sap la identitat del cos aparegut a la fossa individual, tot i així, la Conselleria compta amb moltes dades genètiques de persones que busquen els seus familiars i això facilitaria la identificació d'aquest cos.

A més, han recordat que es cercava també el cos de Germà Ballester i Gener que segons la causa judicial es troba dins d'una tomba particular. Per desig exprés de la família aquest cos es deixarà en aquesta sepultura i la Comissió Tècnica de persones desaparegudes i fosses procedirà a la seva senyalització.

En relació a aquesta exhumació dues són les tasques que s'han de dur a terme pròximament, d'una banda l'estudi antropològic que determini amb precisió les causes de la mort. D'altra banda, s'han de realitzar els esmentats estudis genètics mitjançant proves d'ADN per determinar la identitat dels cossos trobats.

Després de la modificació del calendari, la propera intervenció serà al cementiri de Montuïri on, en una excavació a la tardor del 2017, havia quedat pendent treballar on actualment hi ha un forn crematori. Aquest es desmuntarà i es podrà continuar amb la investigació de les persones desaparegudes.

La següent intervenció serà al municipi de Manacor on es faran estudis de viabilitat a Son Coletes i al Parc Municipal per determinar si són fosses que es poden exhumar o no.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.