Setmanari d'informació local - 138 anys

Torra situa el novembre com a límit per pactar un nou referèndum amb el govern espanyol

24575

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha advertit el govern de Pedro Sánchez de retirar-li el suport al Congrés si no concreta, abans del novembre, una proposta per «exercir el dret a l'autodeterminació».

En el seu primer Debat de Política General, Torra ha advertit que perilla l'estabilitat de l'executiu socialista al Congrés i que calen «compromisos concrets»: «La paciència no és infinita.

No vull tornar a sentir parlar de diàleg si no s'exerceix i tampoc si no es concreta amb claredat. Si no hi ha aquesta proposta per exercir l'autodeterminació de manera pactada, vinculant i reconeguda internacionalment damunt de la taula abans de novembre, l'independentisme no podrà garantir cap mena d'estabilitat al Congrés dels Diputats al senyor Pedro Sánchez.»

El president ha argumentat que «s'ha acabat el marge» per a Sánchez i ha considerat que La Moncloa «posa en risc la normalització política mantenint els presos polítics i els exiliats» i «impedint» que es pugui votar en un referèndum acordat.

Davant la proximitat del judici contra els acusats de rebel·lió, Torra ha reiterat que no acceptaran cap sentència que no sigui l'absolució i ha alertat que una condemna tendrà conseqüències en la legislatura a Catalunya: «No podem acceptar cap sentència que no sigui l'arxivament immediat del cas. Si l'Estat espanyol condemna els presos polítics, estarà legitimant el dret de Catalunya a l'autodeterminació. El dia de les sentències, si són condemnatòries, serà el punt d'inflexió i de no retorn d'aquesta legislatura.»

El cap del govern català també ha informat que la Generalitat es personarà a totes les causes en què es «persegueixi l'independentisme i la llibertat d'expressió»: «He donat instruccions perquè la Generalitat es personi com a acusació popular en totes les causes judicials obertes de persecució de l'independentisme i la llibertat d'expressió. No podem permetre que es persegueixi la defensa de la democràcia.»

En el primer Debat de Política General després de l'aplicació de l'article 155, el cap de l'executiu ha agraït als funcionaris de la Generalitat que varen contribuir a «amortir-ne la gravetat dels efectes».

Respecte a l'acció de govern, el president ha reiterat que tornaran a aprovar les lleis suspeses pel Constitucional a petició del govern espanyol, com la de la pobresa energètica o els desnonaments, en cas que l'executiu socialista no retiri les impugnacions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.