Setmanari d'informació local - 138 anys

GOB: «La capacitat sancionadora és el punt feble del decret de conservació de la posidònia»

24609

Els resultats numèrics són ben clars. Una vegada aprovat i vigent el Decret 25/2018, de 27 de juliol, sobre la conservació de la posidònia oceànica a les Illes Balears, els mesos d’agost i setembre el servei de vigilància de posidònia va localitzar 3.147 embarcacions fondejades sobre posidònia a les Balears. Al llarg de tot l’estiu han estat 5.249. Però tot i aquestes xifres, el nombre d’actes d’infracció aixecades pels Agents de Medi Ambient ha estat de només 42.

Si bé la posidònia és una espècie que ja estava protegida per la normativa estatal, i la seva destrucció és il·legal des de fa anys, el decret de les Balears per a la conservació d’aquest hàbitat havia de facilitar la intervenció de les autoritats per actuar sobre els fondejos a les praderes i poder iniciar procediments d’infracció, sense estar limitats per la demostració i quantificació del dany causat, cosa que no sempre és tècnicament senzilla. Però evidentment per a iniciar aquest o altre procediment d’infracció és imprescindible la intervenció d’un agent de l’autoritat. «L’escandalosa insuficiència d’agents de medi ambient a les Balears per atendre les necessitats de vigilància del nostre excepcional patrimoni natural ha limitat de forma molt evident l’aplicació del decret de conservació. Només s’han iniciat 8 procediment d’infracció més que el 2017, quan no es disposava del decret. El progrés en aquest sentit ha estat inapreciable», ha explicat el GOB.

El gran desplegament informatiu realitzat aquest estiu, arribant a milers de navegants, és sense dubte «molt positiu» (mai fins ara s’havia fet un esforç similar). Però els efectes sobre la millora de la conservació de la posidònia seran «molt escassos si no s’acompanya d’un nivell suficient de pressió sobre els infractors del decret».

Cal tenir en compte que aqueixes 5.249 embarcacions reubicades ja havien causat impacte sobre la posidònia en major o menor grau, pel que cal anar alerta a valorar l’èxit de la campanya en funció del nombre de barques mogudes. Per al GOB, «informar no és suficient, i cal deixar ben clar, amb el reforç de les sancions, que el fondeig sobre posidònia no està permès. La credibilitat de tota norma legal es fonamenta en la viabilitat de la seva aplicació».

Per això insten el Govern a dotar l’administració ambiental dels mitjans suficients per a la protecció adequada de la posidònia, i «això passa indefectiblement per un increment substancial en el nombre d’Agents de Medi Ambient». Si no, l’efectivitat del decret de conservació pel que fa a l’actuació sobre el fondeig il·legal serà «molt escassa».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.