Setmanari d'informació local - 138 anys

La UIB digitalitzarà el setmanari 'Sóller' i es publicarà en obert a la Biblioteca Digital de les Balears

26155

Jaume Servera, batle de l’Ajuntament de Sóller, Pere Rullan, representant del Grup Serra i Llorenç Huguet, rector de la Universitat de les Illes Balears, han signat un conveni de col·laboració per a la digitalització del setmanari 'Sóller' i la publicació del setmanari a la Biblioteca Digital de les Illes Balears.

L'Arxiu Municipal de Sóller és un dels arxius històrics de caire local més rics en documentació. Cronològicament comprèn documents des del segle XIII fins als anys setanta del segle XX. A banda de la documentació municipal, l'arxiu també disposa d'un ric fons d'arxius particulars i d'empreses locals i d'una destacable hemeroteca de premsa històrica local, bastida principalment gràcies a donacions particulars. El fons de premsa més destacat és el setmanari 'Sóller', publicació amb més de 130 anys d'antiguitat que va ser fundada l’any 1885 per Joan Marquès Arbona i que des dels inicis va oferir informació de Sóller i dels altres municipis de la comarca (Deià, Fornalutx i Escorca), amb una especial atenció envers la cultura.

Atesos la rellevància d’aquesta publicació i el seu interès cultural, i també que aquesta col·lecció no és completa a l’Arxiu Municipal de Sóller, ja que hi ha un gran buit, especialment de les primeres dècades, l’Ajuntament de Sóller voldria posar en marxa un projecte per recuperar, digitalitzar, conservar i difondre el setmanari 'Sóller'.

El Grup Serra, l'any 1972, per iniciativa personal del seu fundador i president, Pere A. Serra Bauzà, va adquirir la capçalera del setmanari 'Sóller' per evitar que desaparegués. A partir d'aquest any la publicació és propietat d’aquest grup editorial. El Grup Serra, conscient de la importància històrica i cultural d’aquesta publicació, vol col·laborar amb la UIB i l’Ajuntament de Sóller per preservar-la i posar-la a l’abast de la ciutadania.

Per aquests motius l’Ajuntament de Sóller, el Grup Serra i la UIB han signat un conveni, mitjançant el qual es comprometen a col·laborar en matèria de digitalització, catalogació, accés obert (Open Access Initiative) a través de la Biblioteca Digital de les Illes Balears, i preservació digital a llarg termini.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.